Država daje NOVAC ZA ODMOR u SRBIJI

Krupajsko vrelo, foto: Wikimedia/Gojko Gavrilo

Vaučeri i za građane sa većim primanjima

Vlada Srbije je donela odluku da dodeli još 400.000 vaučera za odmor u zemlji.

Time će građanima Srbije, do kraja godine, na raspolaganju biti ukupno 560.000 vaučera, jer je do sada već podeljeno 160.000, pre uvođenja vanrednog stanja u zemlji.

Ono što građane najviše zanima ipak je raspoloživost domaćih kapaciteta koji primaju državne „čekove“ u vrednosti od 5.000 dinara i da li će biti ovog leta, zbog suženog izbora, biti skuplji odmor u našoj zemlji.

Za desetak dana će početi prijave za 400.000 novih vaučera za odmor u domaćim turističkim destinacijama – rekao je ministar turizma Rasim Ljajić.

Ostalo je da se urade neke tehničke stvari. Biće uključen veći broj destinacija, između ostalih Beograd i Novi Sad. Time bi trebalo bar delimično da bude ublažena šteta zbog manjka deviznog priliva.

Država je, inače, do 26. februara ove godine, podelila 160.000 vaučera, zbog velikog interesovanja. Vaučere će sada, najverovatnije, moći da koriste i studenti. Najviše zbog njih su ubačene nove destinacije kao što su Beograd i Novi Sad.

Ranije je akcenat bio stavljen na planinska i banjska mesta, kao i na one destinacije koje su slabo razvijene. Beograd i Novi Sad oduvek su bili puni stranih turista, ali sada, nažalost, to nije tako.

Vaučere u našoj zemlji najviše su koristili penzioneri, čak 54 odsto. Za njima su išli nezaposleni i oni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara.

Milionska šteta

Procenjuje se da će gubitak u oblasti turizma, na svetskom nivou, zbog pandemije, biti oko 450 milijardi evra.

Ovo je grana privrede koja je najviše pogođena ovim virusom, ali ohrabruje činjenica da je turizam među retkima koji se najbrže i oporavljaju posle svih nevolja koje mogu da ih zadese. Od ratova, ekonomski kriza, pa i bolesti.