Doktor Kon: Ako dođe do kolapsa u zdravstvu onda KARANTIN?!

Printscreen

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas, gostujući u emsiji TV Prva, da situacija sa korona virusom nije dramatična, već nepovoljna. Ona se ipak stavlja na kontrolu. Karantin je poslednja mera u slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sitema.

U Beogradu se od 29. juna do 3. jula 3.325 osoba javilo u kovid ambulante.

– Od toga se kod 73 odsto, tačnije 2433 osobe, radilo ispitivanje. PCR testovi, koji se uzimaju u domovima zdravlja, urađeni su kod 5.062 osobe, ali od toga je kog njih 3.155 postojala sumnja na kovid.

– U toku čitavog juna virus je zabeležen kod 854 osobe, a kod 108 u julu. U 11 vrtića bilo je pojave kovida, kao i u tri privatna obdaništa, i to kod ukupno 25 zaposlenih i 14 dece. Takođe korona je utvrđena kod 58 osoba iz 18 radnih organizacija. U gerontološkim centrima u Beogradu obolela su četiri zaposlena, a u Gradskom centru za socijalni rad tri.

Kako je rekao, od 12. juna do 4. jula 647 u ljudi je testirano u Studentskoj poliklinici – 303 je pozitivno. Više od četvrtine bilo je u privatnom smeštaju, četvrtina u domovima, i ostali imaju stalno prebiva u Beogradu.

Dr Kon je rekao da su studenti kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa do sada bili smešteni u Učeničkom domu „Stevan Čolović“, ali da taj prostor nema dovoljno kapaciteta.

– Trenutno se oprema i Studentski dom „Jelica Milovanović“ da primi kovid19 pozitivne studente.

Ovaj dom je izabran zato što je najbliže Studentskoj poliklinici.

Očekujemo da situacija bude bolja krajem ove nedelje i početkom sledeće, ali to ćemo još videti.

Dolazak jeseni je vrlo blizu i za to treba da se pripremimo.

 

(Izvor: TVPrva, Novosti.rs)