Dogodilo se na današnji dan 28. avgust – Namešteno granatiranje pijace Markale

Pixabay
Oglas

28.avgusta 475.godine zapadnorimski vojskovođa Flavije Orest svrgao i proterao
cara Julija Nepota i postavio na presto svog desetogodišnjeg sina Romula Avgustula.

28.avgusta 1619.godine Ferdinand II postao je rimsko-nemački car. NJegova vladavina
je obeležena borbom protiv protestantizma, što je podstaklo širenje Tridesetogodišnjeg rata.

28.avgusta 1805.godine na skupštini ustaničkih starešina u Borku je doneta odluka o osnivanju Praviteljstvujuščeg sovjeta serbskog kao centralnog organa vlasti u ustaničkoj Srbiji.

28.avgusta 1910.godine na svečanoj sednici Narodne skupštine u Cetinju kneževina Crna Gora proglašena kraljevinom, a knez Nikola I Petrović kraljem.

28.avgusta 1995.godine od eksplozije granate na sarajevskoj pijaci Markale poginulo je 37, a ranjeno 85 ljudi. Predstavnici UN u Sarajevu optužili su Srbe za masakr civila, a dva dana kasnije avioni NATO bombardovali su položaje Vojske Republike Srpske.

Ovo namešteno granatiranje bilo je povod za ulazak NATO pakta u rat protiv Republike Srpske i nastavak akcije NATO pakta i Hrvatske protiv Republike Srpske
Krajine započete dvadesetak dana ranije. Tim akcijama potpuno je proterano srpsko
stanovništvo sa teritorije Kninske Krajine, kao i srpsko stanovništvo iz zapadnih i jugozapadnih delova Bosne i Hercegovine. Republika Srpska je bila prinuđena da potpiše mir u kome je izgubila više od trećine svoje dotadašnje teritorije.

Međutim, opstala je uprkos svim izgledima.

Na današnji dan rođeni su :

28.avgusta rođeni su Johan Volfgang Gete, nemački pisac, političar, pesnik, naučnik,
filozof i političar (1749), Miloš Minić, učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik SFRJ i SR Srbije, junak socijalističkog rada i narodni heroj Jugoslavije (1914), Patrijarh srpski Irinej, 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve (1930), Svetislav Pešić, srpski košarkaš i košarkaški trener (1949).

Na današnji dan preminuli su :

28.avgusta preminuli su Aurelije Avgustin, episkop i filozof (430), Ludvig II Nemački, kralj Istočne Franačke (Nemačke) (876), Sava Šumanović, srpski slikar (1942), German, patrijarh Srpske pravoslavne crkve (1991).

Previous articleTufegdžić ostaje u Spartaku do 2023. godine
Next articleSAD počele povlačenje sa aerodroma u Kabulu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here