Dodatnih 3,5 miliona evra za migrante u BiH

Ilustracija, Foto izvor: Cazin.net

Evropska komisija najavila je danas dodatnih 3,5 miliona evra humanitarne pomoći za podršku ugroženim izbeglicama i migrantima suočenima sa humanitarnom katastrofom u Bosni i Hercegovini.

Više od 1.700 izbeglica i migranata i dalje je bez odgovarajućeg skloništa i podrške u Unsko-sanskom kantonu, piše portal Klix.

Na području bivšeg prihvatnog centra Lipa trenutno boravi 900 ljudi, nakon zatvaranja i požara u ovom kampu, neuslovnom za boravak u zimskom periodu, a još 800 izbeglica i migranata, među kojima su i deca, boravi na otvorenom u surovim zimskim uslovima.

„Situacija u Unsko-sanskom kantonu je neprihvatljiva. Adekvatan smeštaj za zimski period je osnovna pretpostavka za humane životne uslove, a koje je potrebno obezbediti u svakom trenutku. Lokalne vlasti treba da stave na raspolaganje postojeće objekte i osigurati privremeno rešenje dok se kamp Lipa ne izgradi u trajni objekat“, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel.

Dodao je da će humanitarna pomoć Evropske unije obezbediti ljudima u nevolji pristup osnovnim artiklima za hitno ublažavanje njihovih trenutnih nevolje.

Upozorio je da, međutim, postoji hitna potreba za dugoročnim rešenjima i pozvao vlasti da ne ostavljaju ljude na hladnoći, bez pristupa sanitarnim čvorovima usred globalne pandemije.

Humanitarno finansiranje koje je najavljeno danas obezbediće izbeglicama i migrantima toplu odeću, prekrivače, hranu, kao i zdravstvenu zaštitu, mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku, a doprineće i naporima na ograničavanju širenja koronavirusa, navodi Klix.

Reč je o dodatnim sredstvima, pored već prethodno izdvojenih 4,5 miliona evra u aprilu 2020. godine, čime ukupna humanitarna pomoć Evropske unije za izbeglice i migrante u Bosni i Hercegovini iznosi 13,8 miliona evra od 2018. godine, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

(Tanjug)