Do septembra nove mere za podsticaj rađanja

Photo by lilzidesigns on Unsplash
Oglas

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će do početka septembra biti usvojene nove mere za dalji podsticaj rađanja u zemlji.

Kako je pojasnio, reč je o tri promene, a to su uvećane novčane naknade za trudnice i porodilje, zatim rešavanje određenih zakonskih poteškoća koje se tiču rada trudnica i porodilja, te uprošćavanje birokratskih procedura za vantelesnu oplodnju.

U tom smislu, naveo je da će se menjati prag godina žena, do kojih će država finansirati pokušaje VTO.

„Nadam se da će to bar donekle u siromašnijim sredinama doprineti da imamo više dece, jer nam je to glavni problem. Lako se društvo obnovi ako imate dece“, poručio je Vučić u obraćanju nakon susreta sa mladim sportistima koji borave u kampu u Srbiji.

Uz konstataciju da je bilo napada kako je rađanje pitanje ekonomskog statusa i očekivanja, Vučić je primetio da bi bilo znatno lakše da je to u pitanju.

„Ali, upravo je obrnuto. Tamo gde žive najbogatiji, tamo imamo najmanje dece, a najviše ih je gde žive siromašniji… A, sve što radimo, nema smisla ako to ne bude imao ko da nasledi, ako ne bude imao ko da upravlja time, ako nemamo potomstvo“, poručio je Vučić.

Podsticanje rađanja jedan od nacionalnih prioriteta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je podsticanje rađanja i nataliteta jedna od nacionalnih prioriteta i da najava davanja 5.000 evra za novorođeno dete nema veze sa politikom već sa tim da moramo da razmišljamo šta će biti u budućnosti.

Na pitanje da prokomentariše pojedine kritike da su predstojeći izbori razlog za dodatnih 20 evra pomoći građanima i 5.000 evra za svako rođeno dete i pitanje šta je zaista namera države, Vučić je rekao kada je reč o 5.000 evra da bi to bila sveukupna podrška rađanju, kao i da bi se tako finansijski oslobodli gradovi koji sada izdavajaju sredstva za tu podršku.

„Ako Beogad daje oko 20 milona za novorođenu dece, time bismo oslobodili Beograd da može da investira u nešto drugo, a država bi preuzela i tih 100.000 koje daje grad Beograd ili nešto više, a dodala još 300.000 na ovih 100.000 koje već daje, tako da bismo sve ukupno dali 5.000 evra po rođenom detetu. Sasvim sigurno za prvo dete da bismo podstakli majke da ranije rađaju naročito u sirmašnijim krajevima Srbije“, naveo je Vučić.

Kaže da je gubimo celu jednu generaciju u odnosu na pojedine zemlje, pošto je kod nas prosečna starost 46 godina, a na primer u Turskoj 26 ili 27 godina.

Odlučili smo se za tu meru jer smatramo da je rađanje i povećanje nataliteta jedan od prioritetnih ciljeva, poručio je Vučić.

Previous articleSrpski vaterpolisti potopili Crnogorce 14:6
Next articleRHMZ UPOZORENJE: Vojvodinu očekuju kiša i pljuskovi