Do kraja godine odluka o ukidanju rada nedeljom

Pixabay/Ilustracija

Iako ukidanje rada nedeljom najverovatnije ne bi sasvim išlo na ruku ni poslodavcima, a ni građanima kojima je vikend najcešći termin za šoping, pokrenute su zvanične inicijative da se rad tog dana u trgovinama drugačije organizuje – ili ukine, skrati radno vreme ili plaća više.

Predstavnici sindikata i poslodavaca kao i resornog ministarstva slažu se da to pitanje treba da bude predmet ozbiljne debate, u cilju da se dođe do rešenja kojim bi bili zadovoljni svi, prevashodno zaposleni.

Predstavnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) razgovarali su sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem o radu nedeljom, nakon koga je saopšteno da je oformljena radna grupa unutar Ministarstva, koja će do kraja godine izaći sa analizama “za i protiv” .

Predsednica ASNS Ranka Savić ukazuje da se zaposleni u trgovini, u kojoj radi 200.000 ljudi sreću sa problemima kao što su, male plate, koje su, kako navodi, tek nešto veće od minimalnih zarada, neplaćanje prekovremenog rada…

Rad nedeljom takođe, ne možemo posmatrati samo kao ekonomsku kategoriju koja se meri brojem kupaca i ostvarenim profitom. Rad nedeljom ima mnogo značajniji sociološki, socijalni i zdravstveni aspekt, odnosno to treba da bude dan koji će moći da provedu sa svojom decom i porodicom”, ističe Savić.

Kako kaže, ovom problemu pristupilo veoma ozbiljno i dato je obećanje da će do kraja godine predstavnici ministarstva izneti detaljnu analizu posle razgovora sa predstavnicima većih trgovinskih lanaca, malim trgovcima, nevladinim sektorom, sindikatima, poslodavcima i nakon toga dati predloge.

Savić ističe da u prvoj fazi možda neće u potpunosti biti zabranjem rad nedeljom ali da je izvesno da će biti nekih promena.

Savić je dodala i da je za očekivati da veliki trgovinski lanci neće podržati ovu ideju dok su je manji domaći lanci to već podržali.

Takođe, podvlači da bi trebalo imati u vidu da veliki trgovinski lanci koji su došli i na naše tržiste u mnogim evropskim zemljama ne rade nedeljom, te da ne vidi razlog zašto bi to bio problem u Srbiji.

Podsećajući da je u Crnoj Gori ukinut rad nedeljom, Savić kaže da su neki trgovinski lanci produžili radno vreme subotom i na taj način nadomestili to što neće raditi u nedelju.

Kada su u pitanju stavovi predstavnika nekih od većih trgovinskih lanaca u Srbiji, u kompaniji Lidl kažu da je radno vreme prodavnica prilagođeno interesovanju i kupovnim navikama potrošača u Srbiji.

Bez obzira na to što su naše prodavnice otvorene svakog dana, zaposleni u prodavnicama imaju petodnevnu radnu nedelju. Dodatno, elektronska evidencija radnog vremena omogućava da se zaposlenima na adekvatan način nadoknadi prekovremeni rad”, kažu za Tanjug u ovoj kompaniji.

Ukoliko bi se uvela zabrana rada nedeljom, od suštinske važnosti da se ona uredi pod jednakim uslovima za sve trgovce, kako bi se osigurala fer tržišna utakmica, dodaju u ovoj kompaniji.

Izvor: Tanjug/Informer