Dizel u regionu naskuplji u Srbiji i Hrvatskoj – Biće još skuplje?

Ilustracija/Pixabay
Oglas

Razlika po litru goriva u nekoliko zemalja u regionu ide i do 60 EUR centi, a prema najnovijim cenovnicima najjeftiniji benzin u regionu vozači mogu da kupe u Bosni i Hercegovini.

Takođe, litar košta 1,02 EUR i u BiH gorivo je godinama unazad jeftinije nego u mnogim drugim zemljama u regionu, a odmah iza BiH, sledi Bugarska gde litar benzina košta 1,04 EUR. U Grčkoj je najskuplje – 1,62 EUR.

Tako će vozač za pun rezervoar bezolovnog benzina, koji u proseku ima oko 50 litara, u Srbiji platiti 65,6 EUR. Ako gorivo sipa u BiH platiće 51 EUR, a u Severnoj Makedoniji 55,5 EUR, što znači da se ušteda po jednom „tankovanju“ kreće od 1.200 do 1.800 dinara.

Što se tiče dizela, ono je u okruženju najskuplje u Hrvatskoj gde košta 1,36 EUR po litru, a već na drugom mestu nalazi se Srbija, gde litar dizela košta 1,35 EUR.

Najjeftiniji evrodizel u regionu toči se u Bosni i Hercegovini, za 97 evrocenti po litru. Sledi Severna Makedonija sa 99 euro centi.

U Crnoj Gori su od prošlog utorka skuplje sve vrste goriva, od dva do četiri centa po litru Litar BMB 98 skuplji je tri centa i košta 1,40 EUR, dok je litar BMB 95 skuplji četiri centa i košta 1,37 EUR. Po dva centa poskupeli su litar eurodizela i lož ulja. Za litar eurodizela u narednih 15 dana vozači će plaćati 1,21 EUR. Litar lož ulja koštaće od ponoći 1,18 EUR.

Biće još skuplje?

Cena nafte u svetu i dalje raste, a jedan barel juče je vredeo 76 USD što je njegova najveća cena u poslednje tri godine, piše Blic.

Barel je pre četiri meseca koštao 60 USD, u novembru prošle godine 40 USD, a pre godinu i po dana 20 USD.

Upravo ovakav trend zajedno sa očekivanjima, da bi oporavak globalne ekonomije mogao da donese dodatno poskupljenje, govori o mogućnosti novih, većih cenovnika.

Sve više analitičara u svetu tvrdi da će vrednost nafte toliko rasti u narednom periodu da bi mogla da dostigne cenu od 100 USD po barelu. Ipak, ocenjuju, treba biti oprezan prilikom iznošenja ovakvih prognoza, posebno imajući u vidu nespremnost na saradnju koju pokazuju najveći proizvođači ovog energenta.

Poslednji u nizu onih koji su istupili na ovu temu je Den Brulet, bivši američki ministar energetike. Ukoliko se normalizuje situacija na tržištu, cena nafte bi čak, tvrdi, mogla i da preskoči psihološku granicu od 100 USD po barelu.

Sa druge strane, nije isključeno ni da bi se ova sirovina mogla kretati u suprotnom smeru, za šta bi glavni krivac bila nespremnost velikih proizvođača nafte, koji sačinjavaju OPEK+, na dogovor i saradnju.

(eKapija.com)

android aplikacija
Previous articleMaslinovo ulje i limun blagotvorno utiču na organizam
Next articleKačarevačko jezero omiljeno kupalište Pančevaca

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here