Dilema: Da li sejati šećernu repu

RTV

Prolećna setva ove godine biće obavljena na nešto više od 2 miliona hektara. Imajući u vidu da je prošla godina bila sušna i da su prinosi soje i kukuruza podbacili, poljoprivrednici su u velikoj dilemi šta sejati. Šećerane su smanjile akontnu otkupnu cenu slatkog korena, jer se tržište šećera dosta promenilo kada su kvote ukinute, tako da kada se priča o setvi šećerne repe mnogi poljoprivrednici su u dilemi da li je uopšte sejati. Naš šećer nije konkurentan na svetskom tržištu.

Minimalna ugovorena cena za šećernu repu koja je ponuđena kooperantima industrije šećera „Helenik šugar“ je 30 evra za tonu slatkog korena. Ta kompanija će još dodatno platiti dva evra za određen prinos i digestiju. Ovo je moglo da se čuje na godišnjem skupu proizvođača šećerne repe koji je organizovala Helenik šugar kompanija .

Kompanija Helenik Šugar će edukovati ratare kako bi postigli što bolje proizvodne rezultate. Ove godine zasnovaće proizvodnju šećerne repe na 13 hiljada hektara što je za 35 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Razlog za to jeste pad cene šećera na evropskom tržištu usled ukidanja kvota u Evropskoj Uniji.

Proizvođači kažu da će setva biti skuplja za oko 30 osto i da svake godine inputi rastu, dok cene ratarskih kultura padaju ili stagniraju.

Poštovanjem plodoreda, primenom agrotehničkih mera kao i adekvatnim đubrenjem može se postići dobar kvalitet šećerne repe, saopštavaju stručnjaci.

Poljoprivrednik iz Sombora, Stipan Hornjak kaže da ako se uloži u proizvodnju šećerne repe i dobit će biti veća. Tačnije biće veća digestija, a i prinosi će biti dobri.

Miloš Lazić, takođe poljoprivrednik iz Sombora dodaje da cena od 30 evra po toni slatkog korena nije zadovoljavajuća ali da je i dobro da paori posluju onako kako inostrano tržište nalaže.

Potrebno je uložiti u navodnjavanje useva da bi prinosi šećerne repe bili bolje. Zbog toga pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvaja sve više novca.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Vuk Radojević napominje da je sekretarijat značajna sredstva izdvojio za navodnjavanje u prošloj godini. I naglašava da će sa tom merom nastaviti i u ovoj godini. Mnogi proizvođači šećerne repe su korisitili ta sredstva.

Modernizacija proizvodnje šećerne repe je jedini način kako bismo ostali konkurentni na svetskom i evropskom tržištu bila je poruka za naše poljoprivrednike na skupu koji je organizovala Helenik šugar kompanija .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here