Dečaci pronašli zlatne poluge dok su se igrali u kući

Pixabay/Ilustracija
Dvojica francuskih dečaka pronašla su dve zlatne poluge vredne 80.000 evra, igrajući se u porodičnoj kući na selu tokom karantina zbog pandemije korona virusa.

Porodica desetogodišnjaka odlučila je da napusti Pariz odmah nakon što je francuska vlada uvela mere karantina i preselila se u porodičnu kuću u Vendomu, jugozapadno od glavnoga grada.

Dečaci su poželeli da u bašti naprave kućicu od granja, lišća i čaršava, pa im je otac rekao da uzmu stare bakine pokrivače iz ormana u sobi za goste, prenosi SeeBiz.

„Dok su iz ormana izvlačili pokrivače, iz njega su ispala dva prilično teška predmeta“, ispričao je Filip Roijak, lokalni antikvar i kolekcionar za francusku BFMTV.

Dečacima neobični predmeti nisu bili zanimljivi pa su ih vratili u orman, ali kada su ocu ispričali šta se dogodilo, on ih je zamolio da mu donesu te neobične predmete, pomislivši da je reč o bakinim držačima za noževe.

Kad ih je bolje pogledao, nazvao je Roijaka i poslao mu fotografije, nakon čega mu je antikvar objasnio da je reč o dvema zlatnim polugama, od kojih je svaka teška jedan kilogram.

Obe su ponuđene na online aukciji Roijakove aukcijske kuće, a vrednost im je procijenjena na 40.000 evra po komadu.

Ustanovljeno je da ih je baka kupila 1967. i da imaju i sertifikat o kupovini.

Cena zlata porasla je zbog pandemije korona virusa pa ćemo još malo pričekati da vrednost poluga još poraste. Mogli bi da dobiju barem 100.000 evra – procenio je Roijak.

Dečaci nisu bili spremni da se vrednog otkrića odreknu bez naknade, pa su im roditelji obećali da će u bašti izgraditi bazen.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)