,,Dara iz Jasenovca“ srpski predstavnik u trci za Oskara

printscreen/Youtube
Film „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Antonijevića, a po scenariju Nataše Drakulić, biće srpski predstavnik u trci za 93. nagradu Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Ovu odluku donela je komisija Filmskog centra Srbije u sastavu: Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana (član Američke akademije filmske umetnosti i nauke, član komisije po predlogu FCS), Miroslav Lekić (ispred Udruženja filmskih umetnika Srbije), dr Ivana Kronja i Tanja Bošković (po predlogu AFUN), Sandra Perović (ispred Upravnog odbora FCS), Dara Džokić (ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije) i Dejan Lutkić (po predlogu FCS).

– Izabrani film „Dara iz Jasenovca“ je emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom nudeći pre svega poštovanje prema žrtvama. Tema je izuzetno značajna, bolna i traumatična, pri čemu je film izbegao zamku da se ponovo probude aveti prošlosti jer nije stavljen u politički diskurs. Tragične okolnosti nisu predočene u kontekstu opšteg zločina, već je tragedija personalizovana. Zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i opštim mestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući na taj način veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila. Bila je potrebna velika hrabrost celokupne autorske ekipe da se prihvati tako delikatne teme – navodi se u saopštenju.