“Dara iz Jasenovca” ipak u razmatranju za Oskara?

Printscreen
Oglas
Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je listu od čak 366 filmova koji su pogodni kandidati za razmatranje za najbolji film godine, gde spada i „Dara iz Jasenovca“ Predraga Antonijevića, prenose svetski mediji.

Najbolji film će osvojiti Oskara 25. aprila prilikom 93. dodele prestižnih nagrada, a sama lista je zasnovana na novim pravilima koje je uslovila pandemija kovida 19, što je samu dodelu pomerila sa februara na april, javlja Tanjug.

Ovo je najveći broj potencijalnih kandidata u poslednjih 50 godina u istoriji dodele Oskara.

Na taj način mogu da se takmiče filmovi objavljeni, odnosno emitovani do 28. februara i koji su barem sedam dana proveli u bioskopima u jednom od sledećih područja – Los Anđeles, Njujork, zalivska oblast San Franciska, Čikago, Majami i Atlanta.

Lista od 366 naslova ne sadrži film „Quo vadis, Aida?“ Jasmile Žbanić, ali je on već ušao u uži izbor u kategoriju za najbolji strani film gde se takmiči sa još samo 14 naslova. Uprkos što su premijere mnogih filmova odložene 2020. godine, broj mogućih kandidata porastao je u odnosu na 2019, kada je u trci bilo 344 naslova, piše Tanjug.

 

(Tanjug/021)

Previous articleSrušili spomenik žrtvama ustaškog režima i poginulim borcima vojvođanskih brigada
Next articleAna Brnabić uputila APEL građanima