’’Dani mangulice’’ na Bari Zasavica

SHARE
mangulice
Dani mangulice, foto: Narcisa Božić

Iz tamburaše, kuvano vino i rakiju i nezaobilazne salčiće mačvanskih domaćica u
Specijalnom rezervatu prirode ’’Bara Zasavica’’ kod Sremske Maitrovice održana je
tradicionalna turistička manifestacija ’’Dani mangulice’’.
Stare običaje svinjokolja gosti Bare Zasavice doživeli su uz kuvare rezervata koji su u
ogromnim oranijama celo prepodne pravili čvarke.
Stari običaji svinjokolja

Čuvamo stare sremačke i mačvanske običaje, ovde smo od rane zore, a ni ovaj mraz, ni
studen ništa nam ne mogu! Čist gušt, potpalimo vatricu, pa uz rakijicu i domaće vino,
milina jedna! Za pravljenje delikatesa, naših čvaraka receptura je poznata od davnina-
slanina od mangulice iseče se na komade srednje veličine, posoli, doda malo vode i kuva
u oraniji uz neprestano mešanje jedno dva do dva i po sata, okupljenim posetiocima
objašnjava Duško Belomarković, glavni kuvar rezervata, napominjući da je glavni kumst
da se, kad čvarci porumene, doda malo magarećeg mleka. To ovom delikatesu daje posebnu aromu i mekoću.

Gosti pristigli sa svih strana na baru uživali su degustirajući proizvode od mangulice, a
kobasice, čvarci, kulenje i meso prodavano na kile planuli su do podne.

foto: Narcisa Božić

Dolazimo na Zasavicu često sa decom, kad god nam to vreme dozvoli. Ovde je
predivno, konji slobodno jure pašnjakom, a za decu posebnu atrakciju predstavlja vožnja
brodićem po bari kada je lepo vreme. Obavezno dođemo na ’’Dane mangulice’’ i ’’Dan
magaraca’’ i uvek kupimo ponešto od domaćih proizvoda, kažu nam bračni par iz
Begrada Zorica i Milan Kuzmić, koji uz tamburašku bandu u restoranu rezervata uživaju
u paprikašu od mesa mangulice.

mangulice
foto: Narcisa Božić

Vratili mangulicu u Srem i Mačvu

-Vratili smo staru autohtonu rasu svinja mangulica ne samo u ovaj kraj Mačve, već
sarađujemo i sa brojnim uzgajivačima u Sremu. Kod nas u rezervatu mangulice su
slobodno puštene na pašnjaku Valjevac koji se prostire na 300 hektara. Za meso
mangulice je utvrđeno da blagotvorno deluje na organizam, jer je sadržaj holesterola za
50-75 odsto manji u odnosu na svinjsko meso drugih rasa. Ispitivanja su pokazala da
konzumiranje ovog mesa dovodi do stvaranja dobrg HDL holesterola i redukovanja lošeg
LDL holesterola, uverava Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode.
Narcisa Božić