Danas su 34 romske porodice dobile krov nad glavom

romske porodice
Izvor slike: www.facebook.com/DaSvakiRomImaDom
Oglas
Danas su 34 romske porodice iz Bogojeva dobile ključeve novih kuća koje su izgrađene od sredstava dobijenih od Evropske unije, opštine Odžaci i Ministarstava infrastrukture i finansija.

Među 109 Roma koji su dobili nove kuće su petiočlane porodice Zeđira Diljaja i Danijela Baloga . Za njih je ovo je novi početak , jer useljenjem u nameštenu i opremljenu kuću prestaje život u neuslovnom divljem naselju u Bogojevu.

„Uslovi su bili tamo katastrofa, sad smo dobili uslove mnogo bolje, što ne bi moghli nikad u životu ovakve kuće da napravimo ni u snu. Biće nam lakše za decu imaće bolje uslove, neće biti hladnoće, neće biti vlage“, rekao je Danijel Balog.

Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka infrastrukture, kaže da je srećna što dom dobija triodeset šestoro dece.

„Poruka korisnicima, poruka Romima, moramo da idemo u školu, deca moraju da budu u školi jer bez obrazovanja nema napretka, moramo svi zajedno da se potrudimo da bude posla, u ovim stanovima biće ljudi koji nemaju posao, koji koriste socijalnu pomoć, na nama kao društvu je da stvorimo uslove , kao što stvaramo gde će da žive, da stvorimo uslove da mogu da rade“, kaže Zorana Mihajlović.

Posla će biti, poručuje Andrija Đurić, poverenik za romska pitanja opštine Odžaci.

„Imamo odobrenje već prvog kruga IPA 2014 zapošljavanje, gde je planirano da se ovi stanovnici ekonomski osnaže da bi podigli konkurentnost na tržištu rada“, kaže Andrija Đurić.

U projektu vrednom milion i 50 hiljada evra, Opština Odžaci učestvovala je sa 15 odsto, i to nije jedini posao koji je urađen, kaže Latinka Vasiljković, predsednica opštine.

„Prvu fazu projekta smo sproveli u romskom naselju u Deronjama, naselju Šerga. Projekat u tom delu je obuhvatao izgradnju pristupne infrastrukture, tačnije ulične rasvete, prisutpnog puta i vodovodne mreže“, kaže Latinka Vasiljković.

Nove romske kuće su, pored Bačkog Gračaca, izgrađene u još četiri mesta opštine Odžaci, a projekat je vodio Hausing centar, nevladina organizacija iz Beograda.

android aplikacija
Previous articleBritanski pas završio u ,,zatvoru” i preti mu kazna
Next articleUkrajina zabranila ulazak u zemlju ruskim muškarcima