Danas slavimo Svetog Jovana Zlatoustog – Ovo su običaji i verovanja

Sveti Jovan Zlatousti
Sveti Jovan Zlatousti, foto screenshot Youtube
Oglas

Sveti Jovan Zlatousti je bio najčuveniji propovednik u istoriji Crkve, veliki podvižnik i reformator. Bio je patrijarh Konstantinopolja (397—402), prestonice tadašnjeg Istočnog rimskog carstva, te je jedan od crkvenih naučnika.

Rođen je u Antiohiji, od oca Sekunda (vojvode) i majke Antuse. Učio je najpre grčku filozofiju i zgnušao se na grčko mnogoboštvo. Potom je usvojio hrišćansku veru kao jedinu i celu istinu, i studirao je bogoslovlje u sklopu škole biblijske egzegeze kojom je rukovodio Diodor Tarsijski. Krstio ga je antiohijski patrijarh Meletije. Po smrti roditelja zamonašio se i počeo strogo podvizavati. U Antiohiji je rukopoložen u čin đakona i sveštenika (385).

Njegove svete mošti su krstaši 1204. odneli iz Carigrada u Rim (Vatikan), gde su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u Carigrad (Istanbul). Kao svetitelj praznuje se 13. novembra (26. novembra po novom kalendaru). Osim toga 27. januara se obeležava prenos njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine. Takođe, on se ubraja i u Sveta tri jerarha koji se praznuju 30. januara (ovi datumi praznovanja su navedeni prema crkvenom – julijanskom kalendaru).

Običaji i verovanja

Žene koje se na Svetu Petku mole da zatrudne ili da se lakše porode, oko ruke obmotaju konac. Od Svete Petke do Jovana Zlatoustog prođe mesec dana, i za to vreme konac stoji na ruci. Ukoliko pukne baš na Svetog Jovana, smatra se da to ne sluti na dobro.
Prema verovanju naših starih, onaj ko na današnji dan prekine nit (žicu) prekinuo je i svoj život.

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da na današnji dan žene ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer Jovan Zlatousti ne želi da one na njegov praznik rade.

Današnji praznik slavi se i kao krsna slava.

(spc.rs)

 

Previous articleSremska Mitrovica: Ponovo povećan broj kovid pozitivnih na bolničkom lečenju
Next articlePozdrav iz Vojvodine – Belegiš (FOTO)