Danas se slavi Sveti Toma – Verovanje i šta danas ne bi trebalo činiti

SHARE

Pravoslavni vernici danas slave Tomindan, praznik posvećen Svetom Tomi, jednom od dvanaest velikih apostola Isusa Hrista.

vojvodinainfo

TOMA je zaštitnik stolara jer je i sam bio drvodelja, a predanje kaže da je jednom pred njega izašao đavo u obliku lepe devojke, koja ga je iskušavala. Sveti Toma se zagledao u nju, udario sečivom u kamen i otupio svoju sekiru. Zbog toga se toliko naljutio da je iz oblaka izazvao nezapamćenu kišu i njome utopio đavola. Stolari, drvodelje i zidari na današnji dan ne rade ništa jer je za njih danas veliki praznik.

NEVERNI TOMA

Резултат слика за sveti toma

Danas se ime ovog svetitelja često pominje u narodu, i to zbog izreke „neverni Toma“ – predanje kaže da je ovaj nadimak Toma dobio jer je bio jedini od svih apostola koji je smatrao nemogućim činjenicu da je Isus vaskrsao. A onda, kada se Hrist pojavio pred njim i ponudio mu da mu opipa rane, Toma je uzviknuo: „Gospod moj, i Bog moj!“

VEROVANJA NA TOMINDAN

Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao svoju krsnu slavu. Po narodnom verovanju, Toma je važio za radnog i vrednog, pa zato važi za zaštitnika mnogih zanatlija.

Naš narod veruje i da na Tomindan ne treba nikuda putovati, pa postoji i izreka „Sveti Toma, sedi doma“.

vojvodinainfo