Danas se slavi Sveti Jovan Krstitelj – saznajte nešto o relikviji (FOTO)

Oglas

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja.

Praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordanu. Posle Nikoljdana i Đurđevdana ovo je svetitelj koji se kod Srba najviše poštuje i slavi.

Jovan je u reci Jordanu krštavao svakoga ko se pokajao. Živeo je jednostavno i asketski hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake.

Praznik Sveti Jovan Krstitelj kog 20. januara slavi Srpska pravoslavna crkva, posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao Jovan Preteča. Jovan se zove Krstitelj, jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak.

Relikvija sa Cetinja

Obiđite Cetinjski manastir i u kivotu Svetog Petra Cetinjskog naćićete desnicu ruku Svetog Jovana Krstitelja zajedno sa česticom Časnog Krsta na kojem je Gospod naš Isus Hristos razapet.

Ovako ona izgleda danas posle skoro 2000 godina.

Ruka Svetog Jovana

Rruka Svetog Jovana Krstitelja stigla je u Srbiju kao poklon dinastije Romanov kralju Aleksandru I Karađorđeviću, zajedno sa ikonom Presvete Bogorodice Filarmose koju je ikonopisao Sveti Apostol Luka i delom Časnog Krsta, zato što je kralj Aleksandar nakon ubistva Svete ruske carske porodice, ostao jedini Pravoslavni monarh u koga je ruska aristokratija imala poverenje.

Sve ove relikvije čuvale su se u dvorskom hramu Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju, da bi kada je počeo Drugi svetski rat stigle na Ostrog odakle ih je otela crnogorska UDB-a i držala u policijskom depou sve do kasnih 70-tih godina kada su ih (osim ikone Bogorodice Filarmose) vratili Srpskoj pravoslavnoj crkvi.  – izvor FB stranica Istorija Srba.

android aplikacija
Previous articleOvi bezazleni simptomi mogu biti znak raka mozga
Next articleMediji: Sin srpske političarke pronađen mrtav