Danas je Božić, najradosniji hrišćanski praznik!

Oglas

Pravoslavni vernici slave 7. januara Božić kao uspomenu na dan rođenja Isusa Hrista, Sina Božjeg, spasitelja sveta.

To je praznik rađanja novog života, koji se kod Srba obeležava najlepšim verskim običajima i obredima. Svi ti običaji imaju za cilj da se Bog umoli da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina. Otuda se Božić smatra i najradosnijim porodičnim praznikom koji se slavi tri dana – dan posle Božića je spomen Sabora Bogorodice, a zatim Sveti arhiđakon Stefan. Sa Vaskrsom i Duhovima (Sveta Trojica), Božić spada u tri najveća hrišćanska praznika, a od jula 2001. je u Srbiji jednodnevni državni praznik.

Rituali koji se primenjuju tokom Božića imaju i prehrišćansko poreklo. Naime, namena božićnih rituala i simbolike jeste da podstaknu snagu Sunca, koja je najslabija tokom zime. Najvažniji simbol Božića je badnjak, koji se seče na Badnji dan, u ranim jutarnjim satima, pre izlaska sunca. U šumu se često kretalo svečano, uz pucanj oružja, kako bi se proslavio i najavio radostan praznik.

Budući da je Vizantija bila hrišćanska država u pravom smislu te reči, verski praznici – kao što su Rođenje Hrista i Bogorodice, Uskrs, Cveti, Sveta Trojica i proslavljanje mnogobrojnih svetitelja – bili su važni događaji u životu njenih podanika. U te dane crkvene službe su bile naročito svečane i raskošne. Liturgije su držali najugledniji crkveni velikodostojnici, a na njih je dolazio i vizantijski car s porodicom i mnogobrojnom svitom.

Praznik je počinjao zvonjavom zvona, a himne zahvalnosti, zvoncavo osipanje glasova u horovima dečaka, šarenilo svešteničkih odeždi, mnoštvo naroda koji se tiskao oko hramova i u njima, smolast miris tamjana doprinosili su stvaranju osobene atmosfere. Veličanstven prizor bio je u najvažnijoj vizantijskoj bogomolji – hramu Svete Sofije.

Copyright: © ATA Images
android aplikacija
Previous articleNajefikasniji napitak za čišćenje jetre od nataloženih toksina
Next articleZvezde iz Holivuda slave Božić 7. januara!