DANAS I DO 40 stepeni – Upozorenje meterologa!

Photo by Sugarman Joe on Unsplash
Oglas

Vremenska prognoza meteorologa Nedeljka Todorovića nam pokazuje da će sutra biti najtopliji dan od početka godine, vreliji čak nego u tropima, prenose beogradski mediji.

Četvrtak bi trebalo da bude taj najtopliji dan sa maksimalnim temperaturama od 35 do 38 stepeni, slično kao u sredu, možda u dva, tri mesta bude 39, upozorio je meteorolog.

Todorović je podsetio da je najviša temperatura bila izmerena u Smedervskoj Palanci 24. jula 2007. godine od 44,8 stepeni, kada je u Beogradu bilo 43,6 stepeni.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije skrenuo je pažnju da mi sve vreme pogrešno koristimo termin „tropski talas“.

– U Tropima, ekvatorijalnoj zoni, tamo ovakvih temperatura nema. Tamo su niže temperature, uglavnom između 30 i 35 stepeni, a kod nas u Evropi prelaze te tropske temperature od 35 stepeni – objasnio je gost Kurir TV i ponovio da se temperatura vazduha meri na osunčanom, ne u senci, na travnatom terenu i da ne sme da bude zgrada u blizini i na dva metra.

Vreme za leto – toplije nego prošlo

On je naglasio da će ovo leto biti toplije nego prošlo, sa više dana ekstremno visokih temperatura.

(Kurir)

Previous articleSrpkinje u polufinalu! – Neverovatan meč naših košarkašica!
Next articleStudentsko odmaralište na Paliću završava se sledeće godine – Kompleks od 410 mesta nudiće smeštaj i turistima