Da li ste pod stresom? Jedan pogled u vase oči može da odgonetne pitanje

Jednostavan pogled u oči može otkriti da li ste pod prevelikim stresom

Naučnici su otkrili da se veličina zenice drastično menja kada smo prinuđeni da radimo više stvari istovremeno ili smo suočeni sa neočekivanim promenama.

Istraživači sa Univerziteta u Misuriju analizirali su kako stres utiče na um osobe jer, kažu, najčešće se govori o tome kako stres utiče na telo.

„Ako se loše osećate ili vas nešto boli, doktori mogu da vas pregledaju i utrvde u čemu je problem. Ali, šta je sa mentalnim zdravljem? Mnogi ljudi rade više stvari istovremeno, pod stresom su, ali za sada nema nekih parametara koji tačno pokazuju mentalno blagostanje osobe“, kaže vodeći autor studije dr Jang Hjup Kim.

„Međutim, mi smo otkrili da bi veličina zenice mogla da bude ključ za merenje nečijeg mentalnog stanja kada ta osoba radi više stvari istvoremeno“.

36 volontera je praćeno pomoću tehnologije koja prati oči, sedeli su u simuliranoj sali fabrike rafinerije gasa. Za to vreme učesnici su morali da odgovore na neke iznenadne promene, poput alarma, dok su istovremeno gledali u dva monitora.

Rezultati su pokazali da tokom ovih jednostavnih zadataka, kretanje očiju učesnika je bilo prilično predvidivo, ali se to promenilo kada su se suočili sa iznenadnim promenama.

Naučnici su ova otkrića uporedili sa podacima NASA-e o tome kako se astronautima menjaju zenice kao odgovor na stresne situacije.

Kombinovanjem ovih podataka, utvrdjeno je da se veličina zenice oka menja kada je čovek pod stresom.

Evo kratkih saveta koji mogu da vam pomognu, ako ste i vi pod stresom:

izdvojite vreme za sebe
– vežbajte
– izbegavajte alkohol, cigarete i kofein
– budite pozitivni
– preuzmite kontrolu u situacijama kada je to moguće
– tražite podršku od bliskih ljudi
– postavite sebi realne ciljeve
– pomozite drugima
– budite sebi prioritet
– prihvatite stvari koje ne možete da promenite