Da li preterujete sa konzumiranjem kafe? Ovo su znaci da ste zavisni od kofeina

Foto: Pexels/pixabay.com
Oglas

Zavisnost od kafe je sve češći problem u razvijenom svetu.

Pored uživanja u samom ukusu i mirisu kafe, ona nam pomaže i da se razbudimo, ostanemo fokusirani na poslu ili rasanimo nakon popodnevne dremke…

I sve dok se to svodi na dve, tri šoljice dnevno, nije problem. Ipak, naš dnevni unos kafe često premašuje ovu količinu.

Ukoliko i sami konzumirate malo više kafe, u narednim redovima otkrijte da li ste zavisni od ovog magičnog napitka.

1Ako ne pijete kafu, imate glavobolju

Kafa je vazokonstriktor, što znači da njeno konzumiranje dovodi do sužavanja krvnih sudova, a posledično i do glavobolje. Sa druge strane, ako preterano konzumiramo kafu, naš organizam će se toliko navići na nju, da će svaki put kada preskočimo kafu, doći do glavobolje. Dakle, začarani krug.

2. Pre prve jutarnje kafe ste izuzetno neraspoloženi

Kafa utiče na naše blagostanje i na dobro raspoloženje. U tome, naravno, nema ničeg lošeg, ukoliko je konzumiramo umereno.

Problem nastaje kada stupi zavisnosti od kafe. Tada smo neraspoloženi svaki put kada ne popijemo kafu, što može drastično da pogorša kvalitet našeg života i odnosa sa drugim ljudima.

3. Bez kofeina ne možete da se koncentrišete

Kafa podstiče lučenje adrenalina, što nam pomaže da ostanemo budni i pribrani. Ipak, ako preteramo sa ovim pićem, počinje da se dešava to da bez kafe više ne možemo normalno da razmišljamo, te postajemo rasejani, zaboravni i nismo u stanju da obavljamo posao i druge aktivnosti.

4. Potrebno vam je više kafe da biste postigli željeni efekat

Nekada vas je razbuđivala samo jedna šoljica, a danas morate da popijete tri da biste normalno funkcionisali. Ako primetite da posle jedne šoljice morate da pijete sve više i više kafe da biste postigli isti efekat kao ranije, to je prilično očigledan znak da preterujete sa ovim napitkom i da bi odmah trebalo da smanjite količinu.

android aplikacija
Previous articlePozdrav iz Vojvodine – Višnjićevo (FOTO)
Next articleZbog novog soja koji je sve bliži Srbiji, predlaže se kućni karantin