Da li nas očekuje poskupljenje goriva?

Pixabay
Iako je nafta na svetskom tržištu od novembra prošle godine poskupela za 51 odsto, vozači u Srbiji ne treba da strahuju jer drastičnog rasta maloprodajnih cena goriva neće biti najmanje u narednih šest meseci, smatra stručna javnost.

Cena „crnog zlata“ na svetskim berzama raste već dva meseca i to najbolje ilustruje podatak da je po prvi put od februara prošle godine barel nafte tipa „brent“, koja se koristi u Srbiji, premašio cenu od 55 dolara.

Stručna javnost ističe da je još uvek suviše rano govoriti da li to može da dovede do određenog povećanja cena goriva u Srbiji mada Danas iz poverljivih izvora, koji su želeli da ostanu anonimni, saznaje da postoji mogućnost da usledi, istini za volju, neznatan rast maloprodajnih cena.

Iako su se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, stekli uslovi za povećanje akciza pa bi za bezolovni benzin sa sadašnjih 57,1 dinar po litru akciza trebalo da se poveća na 57,84 dinara po litru, na gasna ulja u koja spada i dizel gorivo sa 58,72 na 59,48 dinara po litru i TNG sa 44,59 na 45,17 dinara po litru, to ne znači da će automatski već od januara skočiti i maloprodajne cene goriva.

 

(Danas)