Da li nas očekuje pojeftinjenje goriva?

Ilustracija/Pixabay
Saudijska Arabija povratila je proizvodnju nafte na nivo od pre napada Huta dronom na postrojenja kompanije Aramko. Takođe, smanjena je potražnja nafte u Kini zbog carina koje su nametnule SAD, što je dovelo do pada cena nafte na svetskim berzama i što bi trebalo da dovede i do pada maloprodajnih cena goriva u Srbiji.

Na svetskom tržištu je cena nafte „brent“ pala za 85 centi ili 1,4 odsto na 61,06 dolara za barel, dok je američka „laka“ nafta pojeftinila za 59 centi ili 1,1 odsto na 55,32 dolara za barel, piše Danas.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović potvrđuje za Danas da je došlo do pada cena nafte na svetskim berzama i da će se to, u jednom trenutku, odraziti i na maloprodajne cene benzina u našem regionu.

Osnovni razlog za pojeftinjenje nafte je stabilizacija proizvodnje u Saudijskoj Arabiji. Pad proizvodnje uzrokovan napadima na postrojenja Aramka je bila razlog zbog koga je došlo do povećanja cena nafte na svetskim berzama, a njena stabilizacija sada izaziva pad cena nafte.

Rast cena nafte je doveo i do povećanja maloprodajnih cena goriva, istini za volju ne velikih sa izuzetkom Hrvatske. Sada je logično očekivati novu korekciju cena, to jest njihov pad sem u slučaju da novi presek koji treba da uradimo ne pokaže da se ponovo beleži rast cena ‘crnog zlata’.

U svakom slučaju, u narednom periodu treba očekivati blagi pad maloprodajnih cena goriva, s obzirom da je prethodno njihov rast bio isti takav„, navodi Mićović.

Autor: Danas