Da li leptiri zaista žive samo jedan dan?

Pixabay
Oglas

Svi znamo da leptiri žive veoma kratko, a najčešće se govori da je njihov životni vek „dugačak“ samo jedan dan. Da li je to istina?

Neki stručnjaci i poznavaoci životnog ciklusa leptira kažu da je istina da oni žive samo jedan dan, ali i da postoje vrste leptira koje mogu da žive i duže od toga.

Leptiri su nekima najlepše životinje, a poznati su po svojim šarama i magičnom letu, ali i po tome što su veoma nežni i krhki.

Od čega zavisi koliko će leptir da živi?

S obzirom na to da ne žive svi leptiri samo jedan dan – postoje neki uslovi od kojih zavisi koliko će živeti.

Jedan od najvažnijih faktora jeste veličina i vrsta leptira, ali i gde žive, u koje doba godine postaju odrasle jedinke i slično.

Leptir – dužina života

Dužina leptirovog života je srazmerna njegovoj veličini – što je veći leptir (odnosno vrsta leptira) to su veće šanse da će živeti duže (od jednog dana).

Još jedan od veoma važnih faktora koji određuju dužinu leptirovog života jeste i klima – koja u velikoj meri utiče na njihov život, s obzirom na to da su leptiri hladnokrvne životinje.

Neke vrste letira žive samo jedan ili dva dana, dok na primer postoji i vrsta leptira, koja nosi naziv leptir monarh – čiji predstavici mogu da žive i do 12 meseci, odnosno godinu dana. Međutim, prosečan životni vek leptira je dve nedelje.

(edukacija.rs)

Previous articleMAĐARI ZABRANILI PROMOCIJU HOMOSEKSUALNOSTI DECI: Evropska Unija kritikuje Mađarsku zbog novog zakona!
Next articleMilenko Tepić završio karijeru, međutim ostaje u svetu košarke

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here