Da li je požar u Pančevu ugrozio zdravlje ljudi?

Foto: Inicijativa Odbranimo Teslu Pančevo
Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović potvrdio je jutros da su vatrogasci lokalizovali i ugasili požar koji je u ponedeljak oko 17.30 sati izbio na 800 m2 prostora u bivšoj fabrici stakla u Pančevu, koju sad novosadska firma „Promist“ koristi za skladištenje veštačkog đubriva i da nije bilo opasnosti po zdravlje ljudi.

Stevanović je za televiziju „Prva“ rekao da po saznanjma koje nadležni organi imaju, u prostoru u kome se dogodila nesreća osim nekoliko starih mašina nije bilo ničega, a da će istraga utvrditi uzrok požara kao i da su vatrogasci relativno brzo u, roku od dva sata, lokalizovali i ugasili požar.

Gradonačelnik je izjavio da firma „Promist“, koja je vlasnik celog objekta, koristi za skladištenje veštačkog đubriva samo deo prostora stare staklare i da ovaj deo koji je neposredno goreo nije u blizini onog dela u kojoj se veštačko đubrivo skladišti i da nije bilo neke realne opasnosti od ugrožavanja zdravlja i bezbednosti ljudi.

Stevanović je potvrdio da sve nadležne, a pre svega republičke institucije vrše potrebne kontrole skladištenja đubriva i da nije realna sitaucija da se u Pančevu dogodi takva katastrofa kakva se recimo dogodila u Bejrutu, ali da je zbog toga razumljiva pojačana zabrinutost i pažnja javnosti zbog ovo događaja bez obzira što realne opasnosti u sinoćnom događaju nije bilo po zdravlje ljudi.

Rečeno je i da je Štab za vanredne situacije u Pančevu u komunikaciji sa svim nadležnim institucijama i Gradskim zavodom za javno zdravlje koji je izašao na teren i čekaju se danas zvanični rezultati merenja zagađenja vazduha, ali da preliminarni rezultati iz Zavoda ukazuju da nije bilo drastične pojave emisije praškastih materija u vazduhu.

Gradonačelnik je potvrdio i da vlasti Pančeva prate situaciju i da su u komunikaciji sa svim nadležnim institucijama i službama kao i sa firmom „Promist“ kako bi se utvrdilo šta se desilo i kako je došlo do požara.

 

(Telegraf)