Da li je potreban test za povratak u Srbiju sa letovanja?

Pixabay
Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kazao je da se beleži određen broj zaraženih građana koji su se vratili sa letovanja iz pojedinih zemalja.

„Još uvek nemamo značajan broj obolelih koji su pridošli iz turističkih zemalja da bi se uvodile restriktivne mere prema građanima Srbije koji se nalaze van teritorije Srbije. To ne znači da se takva situacija neće dogoditi u narednom periodu„, ističe Gojković.

Kaže da su epidemiolozi na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba zauzeli jasan stav da će situacija nakon pet do sedam dana ponovo evaluirati, pa će se doći do zaključka da li će se i prema nekim državama uvoditi dodatne mere, kao i da li će se za građane Srbije koji se vraćaju sa rizičnih mesta uvoditi obavezno testiranje ili samoizolacija.

„Građani moraju biti svesni da su neki delovi našeg okruženja rizični za putovanje i moraće nakon sedam do deset dana, kad se vraćaju, imati ili nemati određene konsekvence odnosno epidemiološke mere, sve u zavisnosti od toga koliko epidemija bude rasprostranjena u tim zemljama“, rekao je Gojković.