Da li je moguće utvrditi tačnu kilometražu kod polovnih automobila?

Oglas

Kupovina polovnog automobila ponekad može biti „mačka u džaku“ jer nikada sa sigurnošću ne znate šta ćete dobiti. Što je automobil stariji i što je promenio više vlasnika, verovatnoća da će baš vama zapasti loš model raste.

Ključni faktor je naravno kilometraža automobila koja se skoro pa po pravilu smanjuje.

Ovim vidom prevare se ne služe samo profesionalci, već često i obični prodavci. To im omogućava da značajno povećaju cenu automobila jer je razlika u vrednosti vozila koje je prešlo 150.000 kilometara nekoliko hiljada evra veća od istog sa kilometražom od 250.000-300.000 kilometara, prenosi portal Nezavisne.

Jednostavno, na određenom broju kilometara koji često obuhvata magičnu cifru od 200.000 zbog istrošenosti kreću da otkazuju određene komponente vozila i to one čija je zamena najskuplja.

Stručnjaci tvrde da broj automobila sa promenjenom kilometražom obuhvata više od 30% tržišta polovnih vozila, ali se sumnja da je u praksi udeo takvih automobila znatno veći.

Iako nikad nije moguće sa stoprocentnom sigurnošću utvrditi tačnu kilometražu vozila, postoji nekoliko koraka koji će vam omogućiti da dobijete bar približnu vrednost, što vam može pomoći da se bolje uverite u stanje vozila i spustite mu cenu.

Pre svega, potrebno je detaljno proveriti servisnu knjigu vozila, u kojoj je bar do određenog trenutka vođena evidencija kilometraže i popravki. To vam može dati ideju koliko je vozilo prelazilo godišnje u proseku pa da dođete do neke prosečne vrednosti do trenutka u kojem ga vi kupujete.

Osim toga, preporučuje se da odvezete automobil u servis koji poseduje opremu za kompletnu dijagnostiku automobila, koja može ukazati i na određene defekte njegovih komponenti.

Što je auto novijeg datuma, to ćete moći da dobijete tačniju informaciju o pređenoj kilometraži, čak i kada su rađene ispravke.

Međutim, ni to neće odrediti tačan broj pređenih kilometara, ali će vam bar dati mnogo jasniju sliku koliko je vozilo prešlo i koliko se to (ne)poklapa sa ciframa koje su prikazane na satu.

 

 

(eKapija.com)

Previous article„Kovid propusnice su „na stolu“, čeka se finalna odluka“
Next articleVršac razvija inovativni sistem za kontrolu i upravljanje saobraćajem

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here