Da li gliste mogu doneti zaradu?

SHARE
gliste
Ilustracija
Uzgoj kalifornijskih glista je hobi koji se može pretvoriti i u profitabilan posao, otkrio je za RTV jedan Somborac. On je prilikom istraživanja na internetu koji to hobi može doneti zaradu video priču o uzgoju kalifornisjkih glista koje proizvode humus kao osnovno đubrivo za sve povrtarske kulture.

Proizvodnja visoko kvalitetnog humusa od kalifornijskih glista može biti profitabilan posao u budućnosti, ističe Čaba Farago iz Sombora, koji kaže da farmerski uzgoj nije dovoljno rasprostranjen u našoj zemlji. Ovo je za njega pokušaj da proizvede glistenjak koji se najviše upotrebljava u proizvodnji cveća, povrća i voća, te vidi sebe za nekoliko godina i kao izvoznika. Litar glistenjaka je 12 dinara kod nas, dok je u inostarnstvu skuplji.

„Što se tiče Evrope, glsitenjak je najbolji u Italiji. Oni su tamo i mašine za preradu glistenjaka usavršili, jer je kod njih ta vrsta posla veoma popularna, a kod nas je jedno vreme bilo popularno, a sada sve manje to ljudi radi. Kada bi organski proizvođači počeli više da koriste humus kalifornisjkih glista, onda bi verovatno I mnogima bilo isplativo i zanimljivo da se time bave“, kaže za RTV Farago.

Kalifornijske gliste uzgajaju se u zrelom stajnjaku kojeg razlažu pri ishrani, a ostatak koji ne usvoje u organizmu izbacuju kao humus. Posao nije zahtevan ističe ovaj proizvođač.

„Imao sam sreće da celu priču oko kalifornisjkih glista nađem na internetu i tako počnem ovaj hobi. U početku nisam imao pojma šta to sve uopšte znači. Pre dve godine odlučio sam da kupim dva legla glista koje sam smestio na četiri kvadrata površine, a one su preradile dve tone stajnjaka“, dodaje on.

Čaba napominje da su kalifornijske gliste poput malih farmi u kojoj rade kvalitetni radnici, jer 24 legla godišnje mogu da proizvedu do 15 kubika humusa. Glistenjak kao osnovno đubrivo koristi se kao deo supstrata za proizvodnju rasada i sadnica, kao i za prihranu biljaka tokom cele godine.