Da li će studenti dobiti šansu da ispite polažu onlajn?

Pixabay
Oglas
Nakon letnje pauze, studenti se vraćaju ispitnim rokovima, a pred akademskog zajednicom je nekoliko zadataka zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Održavanje avgustovskog, odnosno septembarskog ispitnog roka, donošenje odluke o organizaciji nastave na fakultetima u narednoj školskoj godini i razmatranje mogućnosti da se ispiti polažu onlajn u slučaju da epidemiološka situacija to bude zahtevala, pišu Novosti.

Kako se navodi, u toku su konsultacije oko toga da se nađe način da se omogući onlajn polaganje ispita.

To se može rešiti ili izmenama Zakona o visokom obrazovanju ili drugim aktima, kao što je uredba Vlade Srbije, jer prema sadašnjim propisima ispiti se polažu u sedištu visokoškolske akreditovane ustanove i drugačije ih nije moguće organizovati„, rekli su u Ministarstvu prosvete.

Kada je reč o septembarskom ispitnom roku, on će se odvijati na fakultetima uz sve mere predostrožnosti. Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat kaže da će se izmene u režimu polaganja ispita dogoditi ako to bude zahtevala epidemiološka situacija.

Sada, međutim, situacija nije takva i ispiti se održavaju bez većih problema. Uz poštovanje mera zdravstvene zaštite, trenutno je ispite lako organizovati. Oni se održavaju sa više ili manje izazova, problem predstavljaju veliki pismeni ispiti, dok je usmeno polaganje lako organizovati“ kaže prof. dr Bulat, prenose „Novosti“.

Ministar prosvete Mladen Šarćević prethodno je najavio da se radi na pilot projketu za onlajn polaganje ispita. On je rekao da će se za nekoliko dana imati model sa kotrolisanim uslovima za polaganje ispita i dodao da niko ne želi da napravi štetu akademskoj čestitosti.

On je tada dodao da će vežbe na fakultetima biti realizovani uživo i da su skoncentrisani na septembarski ispitni rok, a da će o detaljima rada fakulteta informisati nakon sastanka sa predstavnicima svih rektorata.

Predstavnici KONUS-a i Ministarstva prosvete narednih dana razgovaraće o sledećoj školskoj godini.

Ove nedelje očekujemo sastanak sa ministrom na kome bi se razgovaralo o načinima organizovanja nastave od oktobra. Ukoliko epidemiološka situacija bude nepovoljna, nastava će se verovatno odvijati onlajn, ali problem će kao i proletos predstavljati praktične vežbe koje moraju da se drže „uživo“. Svi se nadamo da će se zdravstvena situacija normalizovati do oktobra i da ćemo se vratiti redovnom održavanju nastave„, kaže prof. dr Miladin Kostić, rektor državnog univerziteta u Novom Pazaru.

 

Autor: Novosti

Previous articleBazeni ponovo rade u Kikindi i Banatskom Velikom Selu
Next articlePoslednje informacije o virusu KORONA u Srbiji