Da li biste se vozili u taksiju BEZ VOZAČA?

Foto: irishtimes.com

Samovozeći automobili testiraju se na putevima i poligonima širom sveta već duže vreme. Po svemu sudeći proći će još najmanje jedna decenija pre nego što ova vozila postanu uobičajena pojava u saobraćaju.

Automobili bez vozača jednog dana će svakako biti naša stvarnost, ali neki od ljudi koji rade na ovim tehnologijama smatraju da to neće biti tako brzo kao što se misli.

Među njima je i Volf-Hening Šajder, šef kompanije ZF, koji veruje da će proći najmanje desetak godina pre nego što samovozeći automobili zagospodare putevima. Šajder to tvrdi na osnovu iskustva koje je njegova kompanija do sada stekla na polju razvoja tehnologija automobila bez vozača.

Takođe, on je najavio da će njegova kompanija početi od 2021. godine da testira takozvani samovozeći taksi u okviru kompleksa aerodroma u Briselu. Zatim, smatra da će nakon toga, korak po korak, tehnologija dalje da se razvija i evoluira u sistem potpune autonomne vožnje u urbanim sredinama. Svakako ne pre 2030. godine.

Prema njegovim rečima, danas su u javnosti i dalje prisutni skepticizam i oklevanje prema automobilima bez vozača.

Trend uvođenja vozila bez vozača u saobraćaj podstiču kompanije kao što je Uber, koje žele da smanje svoje troškove i povećaju profit.