Cveta etno turizam u Sremu – Uz kapljicu vina, domaću supu sa rezancima, štrudlu sa makom i zvuke tamburice

Svetli primer etno turizma u Sremu Etno kuća ‘’Majka Angelina’’ u fruškogorskom selu Grgurevci u doba korone beleži rekordne posete! Turiste i organizovane eskurzije iz cele zemlje i regiona uz kapljicu vina, domaću supu sa rezancima, štrudlu sa makom i zvuke tamburice očekuje jedinstven doživljaj putovanja u prošlost Srema.

‘’Da se stari Srem sačuva od zaborava’’

-Etno kuća „Majka Angelina“ predstavlja paradigmu jednog davno prohujalog vremena. Vođena motom da se stari Srem ne zaboravi ispoštovala sam zavet moje pokojne majke Angeline da se naša porodična kuća ne proda i da sve u njoj ostane u amanet budućim pokolenjima, priča vlasnica kuće Milka Petković Bjelica, kojoj u održavanju i vođenju etno-kompleksa svesrdno pomažu članice Udruženja ljubitelja seoskih običaja „Majka Angelina“ iz Grgurevaca.

U cilju promovisanja ruralnog turizma Etno kuću pre tačno deceniju svečano je otvorio tadašnji gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.
Gazdinstvo je kategorisano i registrovano, ušlo u master plan APVojvodine i uvršteno u turističku ponudu Grada Sremska Mitrovica.

U etno kući kulturne manifestacije

Od samog početka Etno kuća je stecište turista iz cele zemlje i regiona i đačkih eskurzija, a autentičan sremski ambijent posebno je privlačan umetnicima. U etno gazdinstvu organizuju se brojne kulturne manifestacije, likovne kolonije, pesničke večeri, edukativne radionice za decu, da bi prošle godine ovde nastao i kratkometražni film za decu „Šašava flaša“.

-Iz godine u godinu , a pogotovo leti, broj posetilaca raste, a moje gazdinstvo postalo je posebno atraktivno sada u doba korone, kada vlada ogromno interesovanje za etno turizam. U debelom hladu kruške karamanke stare 150 godina, dva stara duda I u društvu naše stare pulinke Lene žitelji gradova pronalaze mir i bekstvo od vreve i užarenog asfalta. Posebnu atrakciju za njih predstavlja bunar koji je 1959.godine izgradio moj pokojni otac Ilija, a još je u funkciji, sa ponosom kaže Milka, pokazujući nam i stari ambar ili kotobanju, gde se nekad skladištio kukuruz, a sada služi za prijem gostiju i druženje.

Vinski podrum, sobe sa starim nameštajem i rukotvorinama

Cela kuća u Ulici Maršala Tita 84 izgrađena sredinom 20.veka odiše mirisima i bojama prošlosti, molovani zidovi, stari kreveti Milkinih roditelja i njena kolevka i krevetac, teški šifonjeri od orahovine sa devojačkom spremom i štafirom Milkine majke Angeline, ručno šivene zavese, vezeni peškiri i posteljina, a na zidovima tepisi.

U kuhinji autentičan vojvođanski kredenac sa posuđem iz doba Austro-Ugarske, čuvena „singerica“ stara preko veka i Sveto pismo iz 1909.godine. Na stelažama u susednoj prostoriji među rukotvorinama i vezeninama i stari album sa požutelim porodičnim fotografijama.

Na mestu nekadašnje štale sada se nalazi Etno-galerija sa delima slikara i vajara, koji su u toku minule decenije učestvovali na likovnim kolonijama u dvorištu etno kuće.

-Najdeblja „ladovina u celom domaćinstvu upravo je ovde dole u čuvenom vinskom podrumu moga oca Ilije. Tu je stara, ručno izrađena burad za vino, dok su zidovi ukrašeni muralima, objašnjava Milka.

„Ovo je dika celog Srema“

-Prvi put smo ovde I moram da priznam da smo oduševljeni! Ovo je dika celog Srema! Pravo mesto za odmor, mir I tišina uz cvrkut ptica, mirise sremačke kuhinje I pravi sremački ručak koji nas očekuje. Nakon ručka obići ćemo celo gazdinstvo I uživati u debeloj hladovini uz svirku domaće tamburaške bande, kaže Dobrivoje Radojević, član Planinarskog društva ‘’Železnik’’ iz Beograda I vodič grupe od tridesetak planinara, koji su turistički obilazak fruškogorskih manastira I Carskoe palate Sirmijuma završili u Grgurevcima.

Autor: Vojvodina Info – Narcisa Božić