Cunami u Indoneziji; vulkan preti novom erupcijom

SHARE
Foto:Reuters
vojvodinainfo

U subotu Indoneziju je pogodio stravičan cunami, odnevši sa sobom 373 osobe.  Indonežanska agencija za ublažavanje prirodnih katastrofa prenela je za AP da je oko 1.600 ljudi povređeno, dok se 128 osoba vodi kao nestalo.

Cunami je izazvala erupcija vulkanskog ostrva Anak Krakatau, nastalog iz obližnjeg vulkana Krakatau, a tome su još doprineli plimski talasi nastali usled punog meseca.

Vulkan Anak Krakatau i dalje ključa, a stanovnicima okolnog područja izdato je upozorenje da bi moglo da dođe do novog cunamija. Najteže pogođena oblast je region Pandeglang na ostrvu Java, koji između ostalog obuhvata nacionalni park Ujung Kulon i brojne popularne plaže.

Cunami u Indoneziji
Foto:Tanjug/AP

Portpartol Nacionalne agencije za prirodne katastrofe Sutopo Purvo Nugoro izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da postoji opasnost od novog cunamija zbog neprestane erupcije vulkana, prenosi BBC.

Portparol je dodao da nije bilo ranog upozorenja od cunamija jer je indonežanski sistem za rano upozorenje opremljen da reaguje na zemljotrese, dok je ovaj cunami izazvalo podvodno klizište uzrokovano erupcijom vulkana Anak Krakatau.

Šteta je ogromna i uništeno je nekoliko stotina zgrada i automobila. Spasioci, vojska i dobrovoljci su trenutno na terenu i pokušavaju da pronađu preživele. Njihove napore znatno usporava velika količina ruševina koju su talasi naneli na plažu.

Anak Krakatau, prevedeno „Dete Krakataua“, ostatak je nekadašnjeg vulkana Krakatau, koji je 1883. godine izazvao jednu od najjačih zabeleženih erupcija u istoriji.

 

vojvodinainfo