CIMET kao pomoć u lečenju gripa

Pixabay

Cimet potiče sa ostrva Šri Lanka, a spada u jedne od najkorišćenijih začina koji se koriste u pripremi deserta i likera.

Bogat gvožđem, kalcijumom i vitaminom K, takođe je izvor magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma, cinka, selena i vitamina A, B i C. Međutim, treba biti obazriv, jer uzimanje velikih količina ovog začina može izazvati nuspojave. Ako unesete previsoke doze, nuspojave su umor, vrtoglavica i nesvestica, tahikardija, dijareja, mamurluk, depresivna stanja, toksičnost za jetru i bubrege, znojenje i dermatitis. Trudnice takođe treba da bude obazrive sa unošenjem cimeta jer zna da izazove kontrakcije materice.

Doza koja se preporučuje je jedna čajna kašičica dnevno.

Naučna istraživanja potvrđuju da cimet deluje značajno na nivo šećera u krvi, zahvaljujući prisutnosti specifičnog polifenola koji ima delovanje vrlo slično insulinu.
Cimet potiče sa ostrva Šri Lanka, a spada u jedne od najkorišćenijih začina koji se koriste u pripremi deserta i likera.

Bogat gvožđem, kalcijumom i vitaminom K, takođe je izvor magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma, cinka, selena i vitamina A, B i C. Međutim, treba biti obazriv, jer uzimanje velikih količina ovog začina može izazvati nuspojave. Ako unesete previsoke doze, nuspojave su umor, vrtoglavica i nesvestica, tahikardija, dijareja, mamurluk, depresivna stanja, toksičnost za jetru i bubrege, znojenje i dermatitis. Trudnice takođe treba da bude obazrive sa unošenjem cimeta jer zna da izazove kontrakcije materice.

Doza koja se preporučuje je jedna čajna kašičica dnevno.

Naučna istraživanja potvrđuju da cimet deluje značajno na nivo šećera u krvi, zahvaljujući prisutnosti specifičnog polifenola koji ima delovanje vrlo slično insulinu.

 

Autor: nsuzivo.rs