Cigareta kao novi modni detalj?

Foto: Nikola Olič

Cigareta, aksesoar lošeg ukusa?

Već na startu ćemo pokušati da izuzmemo katergoriju tradicionalnih pušača, nikotinskih ovisnika. Ovde želimo da se pozabavimo novim/starim trendom – cigareta kao modni detalj.

Ono što želimo da otkrijemo jeste zašto je pušenje ponovo postalo popularno iako se cigarete ne promovišu na način kao što su se reklamirale 50-ih i 60-ih godina.

Ove loše navike reklamirale su se na malim ekranima, radio-stanicama i bilbordima, a toga se sigurno seća starija generacija. Danas, slične primere, suptilnih adverzija možemo videti u filmovima i serijama.

Related image
The Dreamers (2003)

Od 40 ispitanika starosti 16-26 godina, svi su barem jednom zapalili cigaretu. Zato uzimamo u obzir da će većina probati „nešto“ pre nego što se odluče za sledeći korak.

28 od 40 ispitanika deklarišu se kao pušači i kod sebe su imali cigarete. Ostali su, kako bi to oni nazvali „vikend pušači“ – što znači da konzumiraju cigarete samo kada su u društvu ili na žurki, dok je njih par odgovorilo da uglavnom puše kada se osećaju tužno ili sablasno, dok je bilonekih primera gda puše onda kada pada kiša(?!).

Definitivno ovo jeste socio-pshiološki problem gde nedovoljno znanje o posledicama i uticajima, kao i štetnosti ove prakse dovodi do ravnodušnosti prema sopstvenom zdravlju. Tome sleduje da donošenje odluka postaje zahtevan proces u svakom segmetnu ljudskog života, a posebno za napomenute starosne dobi. Složenost ljudske prirode u donošenju odluka pogotovu kada je reč o mladima uključuje mnogo aktivnosti, dok sila i energija koja tu leži onemogućava te procese, pa sopstveni izbori lako postaju stvar društva.

Društvene mreže su u određenim kategorijama posvećene ovom trendu

 

Šal od svile

A post shared by Olic (@olicnik) on


Društvene mreže su u određenim kategorijama posvećene ovom trendu, pa na svakom koraku (postu) možemo videti mlade kako uživaju u cigaretama, bezobzirno i lako. Ono jeste postalo ukras među prstima njihovim, te svesnost da narušavaju sopstveno zdravlje kao i zdravlje drugih je upitno.

Ono što je ovde „dobro“ na neki način, jeste da je u većini slučajeva to prolazni faktor, kao i svaki modni trend jelte, ali opasno je što istim činom dolazimo do novih-stalnih pušača. Oni tako postaju redovni uživaoci cigareta i ovisnici nikotina, gde polako, ne mareći više za trend konzumiraju cigarete u sve većoj meri – što i dalje ostaje društveni problem.