„CIA umešana u izbore 2000. godine, opozicija uzela milione“

Ilustracija/Pixabay

Američka Centralna obaveštajna agencija, CIA, bila je umešana u izbore na kojima je Slobodan Milošević izgubio predsedničku funkciju od kandidata DOS Vojislava Koštunice, navodi se u opširnoj analizi Dejvida Šimera za američki magazin Forin afers, u kojoj se autor poziva na nove podatke i dokaze, prenosi Tanjgug

On zaključuje da su vladini zvaničnici u Srbiji, koji su pobedili „iza zatvorenih vrata“, isplatili u međuvremenu „kredit“ CIA za tu uslugu. Šimer u svojoj analizi tvrdi da su visoki zvaničnici Vašingtona u nekoliko navrata koristili CIA za mešanje u izborne procese, a jedan je bio i na izborima 2000. godine u Srbiji.

Kako kaže, CIA je na tim izborima potrošila milione dolara radeći, kako navodi Šimer, protiv tiranina Slobodana Milošević.

„Džon Sifer, koji je postao šef kancelarije CIA u Srbiji neposredno nakon izbora, objasnio je da je agencija preusmerila milione dolara u kampanji protiv Miloševića, i to uglavnom kroz sastanke sa ključnim pomoćnicima lidera srpske opozicije, koji su se dešavali izvan Srbije. Novac se iplačivao na licu mesta, u kešu”, navodi Šimer.

Takođe on pominje kako je tadašnji američki predsednik Bil Klinton u jednom intervjuu potvrdio da je ovlastio CIA da su umeša u izbore u Srbiji 2000. godine i podrži Miloševiću opoziciju.

 

U Srbiju stižu „dizelaši“ koje Nemci više ne mogu da voze

(RTV/Tanjug)