Od četvrtka pa do nedelje crveni meteoalarm na području Srbije

0
453
Crveni meteoalarm

Crveni meteoalarm na području cele Srbije od četvrtka 01.03-04.03 ’18te. .

Hidrometeorološki zavod Srbije za danas je proglasio žuti meteoalarm za veći deo zemlje, međutim od sutra će biti upaljen crveni meteoalarm koji znači da se prognoziraju „naročito opasne vremenske pojave“

Trenutna prognoza za naredne dane

Prema dobijenim podatcima, danas je na snazi žuti meteoalarm u sledećim delovima države Srbije:  Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu i delovima istočne, jugoistočne i jugozapadne Srbije, kao i na Kosovu.

Već od sutra, kao i u petak i subotu, na snazi će, u većim delovima zemlje, biti crveni meteoalarm jer će prema prognozama meteorologa biti izuzetno hladno.

Takodje se prognozira i kiša koja će se lediti pri tlu.

Šta je crveni meteoalarm i šta znači za narod.

Na sajtu Republičkog Hidro-Meteorloškog Zavoda je objašnjeno da crveni meteoalarm znači sledeće: „prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja“.

„Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi“, navodi se na sajtu RHMZ-a.

Tako prema trnutnim prognozama za narednih sedam dana , u četvrtak ujutro biće izuzetno hladno, sa najnižom temperaturom oko minus 20  stepeni Celzijusa.

Tokom dana treba da dođe do postepenog naoblačenja sa jugozapada, a kasnije po podne i uveče mestimično sa snegom.

Zatim, do kraja perioda umereno i potpuno oblačno, mestimično sa kišom, na planinama sa susnežicom i snegom.

U petak tokom dana i u subotu ujutro mestimično sa kišom koja će se lediti na tlu. Do nedelje u košavskom području jak jugoistočni vetar. Od petka temperatura u postepenom porastu.

Srbija će ovime dostići rekord u najnižoj temperaturi ove zimske sezone.Kakvo će nam biti proleće ostaje da se vidi.