Četiri uzroka NASTANKA PERUTI i faktori koji vas svrstavaju u rizičnu kategoriju

Pixabay
Perutanje kože glave predstavlja veliki problem ljudima koji pate od ovog stanja, jer bele “flekice“ stalno padaju sa kose po odeći, ili ostaju na kosi, a u svakom slučaju se uvek vide, tako da loše utiču na samopouzdanje osobe.

Mnogi misle da je samo suva kože glave uzrok peruti, ali na ovu pojavu mogu da utiču brojni drugi faktori.
Perut može da dobije bukvalno svako, ali postoje određene kategorije koje su podložnije ovom neprijatnom stanju.

Uzroci nastanka:

Stres

Zna se da je stres uzročnik brojnih procesa u organizmu, pa tako može da uzrokuje opadanje kose ili perut. Naime, stres slabi naš imuni sistem i može da pogorša stanje kože. Zato se potrudite da se ne izlažete preteranom stresu i da koristite slobodno vreme za opuštanje.

Ne perete dobro kosu

Jedan od razloga za pojavu peruti može biti i neogovarajući šampon i balzam za kosu. Takođe, perut može nastati i ukoliko ne isperete dobro šampon, pa dođe do iritacije kože glave.

Ishrana

Opšte je poznato da hrana utiče na zdravlje našeg organizma, a namirnice bogate zasićenim i transmastima mogu da pogoršaju pojavu peruti. Jedite avokado, orašasto voće i masline u što većim količinama i konzumirajte vitamine B kompleksa. Takođe, pijte dovoljno vode tokom celog dana.

Previše sredstava na kosi

Nije poželjno da preterujete sa preparatima kao što su lakovi i pene za kosu, jer i ova sredstva mogu da uzrokuju perutanje kože glave.

Dodatni uslovi koji pogoduju nastanku peruti: znojenje, masna koža, akne i njihov tretman oralnim antibioticima kao što su tetraciklini, oslabljen imuni sistem (na primer HIV), usled lekova ili nakon duže bolesti, izloženost UV zračenju.

 

Izvor: Srbija Danas/edukacija