Centralna proslava Dana Rusina u Šidu

SHARE
Zastava Rusina, Foto: Zajednica manjina

Rusini kojih u Srbiji živi oko 15.000, u petak obeležavaju svoj Nacionalni praznik. Centralna proslava Dana Rusina svake godine se organizuje u drugom mestu, kao zahvalnica lokalnim rusinskim zajednicama zbog zalaganja za očuvanje rusinske kulture, jezika i nasleđa, a ovogodišnja će biti održana u Šidu 18. januara.

adsteam seo i izrada web sajta

Centralna proslava u Šidu, održaće se u subotu 18. janura. U 17 časova Svečanost počinje sa Arhijerejskom liturgijom u crkvi Preobraženja Gospodnjeg. U 18 časova u prostorijama Kulturno-prosvetnog društva Djura Kiš biće izloženi etno stolovi a zatim će biti otvorena izložba slika iz likovnih kolonija i fotografija Ivone Torma Džamić u holu opštine Šid. Svečana akademija počinje u 20 časova u Kulturno-obrazovnom centru.

Nacionalni praznik Rusina organizuje Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina iz Novog Sada, uz podršku Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine, a pored centralne proslave u Šidu, praznik će biti obeležen i u Vrbasu,Kuli, Kucuri, Bačincima,Bikić Dolu,Novom Orahovu, Đurđevu, Gospođincima, Sremskoj Mitrovici, Ruskom Krsturu, Novom Sadu i Beogradu.

(RTV)

adsteam seo i izrada web sajta