Čenej spreman za međunarodne letove

Čenej

Zlatno doba Aero-kluba i aerodroma “Čenej” bilo je između šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, dok je već devedesetih godina Aero-klub „Novi Sad” prestao da radi, a pista i objekti su bili zapušteni.

Međutim, kada je 2016. godine izabrano novo rukovodstvo, na čelu s Dragoljubom Samardžićem, Aero-klub „Novi Sad” je ponovo zaživeo.

Osim što su Klub i aerodrom prebrodili finansijske probleme, aktivne su brojne sekcije, organizovana su sportska takmičenja i predložen je plan za izgradnju civilnog dela aerodroma. Ipak najznačajniji događaj bio je prvi direktan međunarodni let iz Minhena, koji je realizovan u avgustu ove godine. Njime je doputovao direktor nemačke firme „Maminger” Klaus Herpel, koji se bavi poljoprivredom i preradom povrća u Gospođincima. Da „Čenej” ima odličnu travnatu pistu i da je spreman da postane civilni aerodrom tada je potvrdio i pilot nemačkog aviona Kurt Blendiger, priznavši da nije mogao predvideti kako će proteći sletanje, s obzirom na to da je reč o travnatoj pisti, ali da njena dužina nadoknađuje moguće izazove pri sletanju, piše Dnevnik.rs

Šta čeka Čenej, kakvi su planovi i izgradnja pročitajte u ostatku vesti OVDE