Cene nafte blizu 70 dolara za barel

Image by Florian Wächter from Pixabay

Cene nafte su nastavile rast treći dan uzastopno, jer ukidanje mera ograničenja u Sjedinjenim Državama i delovima Evrope nagoveštava rast potražnje za gorivom u letnjoj sezoni i smanjuje zabrinutost zbog porasta broja korona slučajeva u Indiji i Japanu.

Globalna cenovna refernca, severnomorska nafta Brent ojačala je za 75 centi ili 1,1%, na 69,63 USD za barel na trgovanju oko podneva po srednjoevropskom vremenu, a američka sirova nafta WTI je porasla za 67 centi ili 1%, na 66,36 USD po barelu, javlja Rojters.

Cene oba tipa nafte beleže najviše nivoe od sredine marta.

– Do skoka cena nafte došlo je usled očekivanja jake potražnje kako se zapadne ekonomije ponovo otvaraju. Na tržištu se zaista predviđa snažan rast potrošnje goriva i energije u Sjedinjenim Državama i Evropi tokom letnjih meseci – kaže Stiven Brenok, naftni broker u kompaniji PVM.

Oštar pad zaliha nafte u SAD-u, takođe je doprineo poskupljenju „crnog zlata“.

Američki institut za naftu (API) izvesto je da su zalihe ovog energenta pale za 7,7 miliona barela u nedelji završenoj 30. aprila, dodaje Rojters pozivajući se na dva neimenovana tržišna izvora.

To je trostruko veći pad od onog koji su predviđali analitičari u anketi britanske kompanije.

Američke zalihe benzina su takođe opale za 5,3 miliona barela.Trgovci sada iščekuju podatke američke Uprave za energetske informacije, koji treba da budu objavljeni kasnije danas, kako bi videli da li i zvanični podaci pokazuju tako veliki pad.

 

(eKapija.com)