Cene kvadrata se kreću od 300 do 8.000 evra, prodaja raste!

SHARE
Cene kvadrata
Izvor slike: unsplash.com
U Srbiji je ove godine, za šest meseci, prodato je 48.000 stanova, kuća, garaža i zemljišta. Ukupna vrednost iznosila je 1,6 milijardi evra.
Prodaja je porasla za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, kako saznajemo od načelnikaodeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti u Republičkom geodetskom zavodu Marija Rašković.

„U odnosu na prošlu godinu ne samo da se više trgovalo, nego su i cene nepokretnosti porasle“, ističe Rašković i navodi da je vrednost prodaje za 23 odsto viša nego lane.

Rašković kaže da je prosečna cena stana u Srbiji 960 evra po metru kvadratnom, dok je, 2014. godine bila 880 evra.

Interesantno da najskuplja kuća u prvoj polovini godine nije prodata na nekoj ekskluzivnoj lokaciji u glavnom gradu, već se nalazi u jednom beogradskom prigradskom naselju na opštini Voždovac. Cena te kuće u Belom Potoku, sa velikom okućnicom, dostigla je cenu od 1,5 miliona evra.

U glavnom gradu, u odnosu na isti period lane, skočile su cene kvadrata u novogradnji u opštinama Novi Beograd i Čukarica za osam odsto, dok je na Paliluli cena novogradnje pala za 10 odsto.

Najskuplji kvadrat u Srbiji i u 2018. godini je na lokaciji Beograd na vodi i koštao je više od 7.800 evra, a cena stana bila je preko milion i 120 hiljada evra.

Posle Beograđana najviše trguju Vojvođani, te je drugi po prodaji nepokretnosti Novi Sad.

„Što se tiče novčane mase, ona je drastično niža u drugim delovima Srbije nego u Beogradu. Dok je prodaja nekretnina u Beogradu za prvih šeset meseci iznosila 830 miliona evra, u Novom Sadu je bila 185 miliona evra, a u ostalim delovima Srbije znatno niža“, navodi Rašković.

Da je na jugu Srbije slabiji promet nekretninama nego u ostatku zemlje, ukazuje i podatak da je vrednost tržišta u Leskovcu svega 7,2 miliona evra, iako je to je šesti po veličini grad u Srbiji.

Po prometu ispred Leskovca su, iako manji po veličini, Subotica sa 29 miliona evra, Pančevo sa 21 milionom evra i Zrenjanin sa 15 miliona evra.

Posebno je interesantno da je obim trgovanja u opštini Odžaci, koja broji oko 9.000 stanovnika, a nalazi se u Vojvodini, bio čak 16,1 milion evr

Investitorima je aktuelna tražnja za građevinskim zemljištem. Ona čini 17 odsto od ukupnog trgovanja na tržištu nepokretnosti, dok su kuće u Srbiji dvostruko manje tražene od stanova i predstavljaju 15 odsto udela na tržištu.

Izvor: Mondo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here