Cena meda nije pouzdan kriterijum za kvalitet – Evo par saveta pri odabiru

honey
Photo by Arwin Neil Baichoo on Unsplash
Oglas

O kvalitetu meda na domaćem tržištu često se polemiše, a u medijima se mogu čuti različiti komentari, čak i od nekompetetnih osoba. Za širu javnost, te ocene ne retko mogu biti zbunjujuće, a važno je napomenuti da validnu kontrolu kvaliteta meda rade samo relevantne institucije. Cena nije uvek pouzdan kriterijum, ali je, nažalost, zbog nešto nižene cene kvalitetnog meda, jedan kikindski pčelar ostao – bez kupaca.


Duže od pet decenija, Kikinđanin Stevan Komluški bavi se pčelarstvom.

Hobi, dodatni posao, ljubav prema pčelama, kako sam kaže, i danas ga drži. Uvek je insistirao na kvalitetu suncokretovog, odnosno banatskog letnjeg meda. Iz privatnih razloga, želeći da proizvedeni med proda, odlučio se za nešto nižu cenu od aktuelne tržišne. Međutim, od kako se u nekim medijima moglo čuti da med koji košta 500 dinara nije pravi med, prodaja je, kaže naš sagovornik, gotovo potpuno stala.

Stenav Komluški, pčelar iz Kikinde navodi „Cena meda i kvalitet meda su dve potpuno različite stvari. Reč je o tome koliko su ljudi ozbiljni i koliko su spremni da to što nude na tržištu bude ispravno. Ja za pedeset i neku godinu jedan gram meda nisam krivoitvorio, nit bi to uradio za ne znam koju cenu.“

Troškovi proizvodnje određuju cenu meda, a otkupna cena suncokretovog meda trenutno je oko 420 dinara. Iapk, pojedini pčelari odlučili su se za prodaju meda po ceni od 500 dianara, ali kvalitet meda nije upitan.

Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinda kaže „Ja mogu za određene ljude, pa i gospodina Komluškog da kažem da je njihov med potpuno ispravan. Nema tu nikavih dodataka koji snižavaju vrednost, snižavaju cenu. Nego jednostavno, to je njihova odluka, njiohova volja, odluka šta oni zapravo hoće s tim , oni tako i rade. Ne znam šta da kažem, konkretno, što se gospodina Komluškog tiče, siguran sam da je isključivo med u pitanju.“

Da li se gospodin Komluški pokajao što je, u želji da proda med, spustio cenu kvalitetnog suncokretovog meda?

„Baš nisam siguran šta je tu najpametnije. Tim pre što ima mišljenja da, ako podignem cenu, da ću bolje i prodavati, a ne ako je cena meda niska. Možda je i tako?!“ kaže Stenav Komluški pčelar iz Kikinde.

Cena meda svakako nije uvek pouzdan kriterijum za kavlitet, a da li je med pravi – znaćemo tek kada ga probamo kod kuće. Zato je najvažniji savet – kupovina kod provrerenih proizvođača. Tada je niža cena meda prednost , a ne mana.

(rtv.rs)

android aplikacija
Previous articleKORONA PRESEK: Ponovo visoke brojke zaraženih
Next articleDopisivali se s momkom 10 godina, a onda je saznala da on uopšte ne postoji