Cena građevinskog materijala udvostručena – Da li nas očekuje drastičan rast cene stanova?

Photo by Jalal Ajmal on Unsplash
Oglas

Ko je prošle godine, kada se ceo svet „hvatao u koštac“ sa pandemijom, odlučio da ipak ne odlaže planirane građevinske radove – bilo da je reč o građanima koji renoviraju ili grade kuću i okućnicu ili velikim investitorima koji podižu višespratnice – uštedeo je značajna sredstva.

Građevinski materijal je, naime, značajno poskupeo, za pojedine proizvode cena se čak udvostručila, a na stovarištima na pitanje šta je sve poskupelo odgovaraju konstatacijom: „Lakše nam je da nabrojimo šta nije“.

– Neznatno su poskupeli opekarski proizvodi, poput crepa, cement i kreč takođe. Nije poskupela kamena vuna, ali očekujemo… Sve ostalo beleži porast cene. Najviše su, za oko 100%, poskupele OSB ploče, i to u poslednja tri meseca. Zatim stiropor koji je već u februaru i martu bio skuplji za 60% do 80% u odnosu na januar ove godine – navodi Tanja Aprcović šef stovarišta Kopaonik.

Svi proizvodi od metala su takođe skuplji.

– U zavisnosti od artikla, poskupeli su od 60% do 90%, odnosno u proseku oko 70, 80%. To su sve vrste betonskog gvožđa, armaturne mreže, žice – navodi Aprcović.

Poskupeli su i drvni proizvodi.

– Proizvodi od drveta skuplji su za 50% pa naviše. To su daske, grede, letve, fosne… Inače je velika potražnja za drvnim proizvodima i nestašica je drvne građe. Mi smo uvoznici i u januaru smo iz Mađarske uvezli 25 šlepera OSB ploča, a u maju – samo četiri, pet puta manje nego što je trebalo – kazala je ona.

Sada, navodi – OSB ploča od 9 mm, koja je koštala 1.000 dinara košta – 2.000.

Poskupeo je i repromaterijal koji stiže iz Kine što se, kako navodi, pravda poskupljenjem kontejnerskog prevoza.

– Cele prošle godine cene su mirovale, čak su išle i dole. Stiropor od kako ja radim, a radim 37 godina, nikada nije bio jeftiniji nego 2020. godine. A sada ova cena, 80% veća je – skuplja nego ikada – kaže Aprcović.

Cena gvožđa je, kaže, počela da skače u januaru. Ipak, kako očekuje – ovakva situacija neće moći dugo da traje. Sa ovakvim cenama i građevinskim investitorima teže je da urade kalkulaciju prodajnih cena.

Iz ugla stovarišta, 2020. poslovna godina je prošla – odlično.

– Prošla godina nam je bila najbolja od 2008. Radili smo sve vreme, potražnja za građevinskim repromaterijalom je bila ogromna. Uglavnom smo snabdevali izgradnju velikih objekata. Sada je potražnja manja nego prošle godine, a cene veće – zaključuje ona.

Svetsko tržište

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (indeksi tržišnih cena roba), cene metala na svetskom tržištu su za godinu dana značajno porasle. Tako je ruda gvožđa u aprilu 2021. skuplja za 112,8% u odnosu na april 2020. – više nego duplo. Bakar je skuplji za nepunih 84%, a aluminijum za 59%.

Da li će poskupeti stanovi?

– Kod individualne gradnje – to znači ako sami sebi gradite kuću, sigurno će vam kvadrat poskupeti. Oni stanovi koji su za prodaju njima cenu diktira tržište – prodavac će videti da li će morati da podigne cenu, ali će izvođaču morati da plati povećane troškove – kaže Goran Rodić, predsednik Privredne komore građevinske industrije Srbije.

Onaj ko gradi hiljadu stanova po 2.000 do 3.000 EUR po kvadratu, možda će, smatra Rodić i moći da „proguta“ to poskupljenje. Ali ne mnogo, jer su cene značajno porasle.

– Što nam se više bliži glavna građevinska sezona, čini se da će cene i dalje da rastu – naveo je Rodić.

 

(eKapija.com)

Previous articleKoncerti Vojvođanskog simfonijskog orkestra – NOVOSADSKO MUZIČKO LETO
Next articleJoš jedna EKSPLOZIJA u ,,Slobodi,“ evakuisano 30 porodica