Cela Bara Zasavica mirisala na čvarke

Foto: Narcisa Božić

Posetioci pristigli sa svih strana uživali su u jedinstvenim delikatesima na tradicionalnoj manifestaciji ’’Dan mangulice’’, dok su se Specijalnim rezervatom Bara Zasavica širili opojni mirisi toplih čvaraka iz desetak oranija.

Stari običaji svinjokolja

-Ono što je dobro i tradicija našeg naroda ne treba menjati! Čuvamo stare sremačke i
mačvanske običaje svinjokolja, danas smo spremili deset mangulica, svaka od 170 kila.
Naši kuvari su pravi majstori, radimo od zore- potpalimo vatricu, a uz rakijicu i domaće
vino, sve je lakše! Za pravljenje delikatesa, naših čvaraka receptura je poznata od
davnina-slanina od mangulice iseče se na komade srednje veličine, posoli, doda malo
vode i kuva u oraniji uz neprestano mešanje jedno dva do dva i po sata, okupljenim
posetiocima objašnjava Žikica Belomarković, otkrivajući tajnu da se kad čvarci
porumene doda malo magarećeg mleka, što im daje posebnu aromu i mekoću.
Inače, porodica Belomarković prva je u Mačvi u svoje domaćinstvo vratila staru
autohtonu rasu svinja mangulica, a sa rezervatom sarađuju od 1999.godine.

Foto: Narcisa Božić

Rezervat pun turista

Gosti pristigli sa svih strana na baru uživali su degustirajući proizvode od mangulice, a
kobasice, čvarci, kulenje i meso prodavano na kile planuli su do podne.
-Pre nekoliko godina otkrili smo ovo čudo prirode i od tada redovno dolazimo na
Zasavicu sa decom. Ovde je predivno, konji slobodno jure pašnjakom, a za decu posebnu
atrakciju predstavlja vožnja brodićem po bari kada je lepo vreme. Obavezno dođemo na
’’Dan mangulice’’ i ’’Dan magaraca’’ i uvek kupimo ponešto od domaćih proizvoda,
kaže Radojka Đerković iz Novog Sada, koja je na baru došla sa sinom i unukom.

Foto: Narcisa Božić

Vratili mangulicu u Srem i Mačvu

-Vratili smo staru autohtonu rasu svinja mangulica ne samo u ovaj kraj Mačve, već
sarađujemo i sa brojnim uzgajivačima u Sremu. Kod nas u rezervatu mangulice su
slobodno puštene na pašnjaku Valjevac koji se prostire na 300 hektara. Za meso
mangulice je utvrđeno da blagotvorno deluje na organizam, jer je sadržaj holesterola za
50-75 odsto manji u odnosu na svinjsko meso drugih rasa. Ispitivanja su pokazala da
konzumiranje ovog mesa dovodi do stvaranja dobrg HDL holesterola i redukovanja lošeg
LDL holesterola, uverava Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode.

Autor: Narcisa Božić