Bugarska blokira Severnu Makedoniju na putu ka EU

Pixabay

Bugarska ministarka inostranih poslova Ekatarina Zaharijeva najavila je da će Sofija blokirati početak pregovora Severne Makedonije sa EU, navodeći da Skoplje nije ispunilo odredbe iz sporazuma potpisanog 2017. godine.

Zaharijeva je, kako prenosi portal Novinite, rekla da će bugarska vlada 10. novembra doneti odluku o mogućoj blokadi početka pregovora Severne Makedonije i Evropske unije.

„Sporazum se ne sprovodi savesno“, navela je bugarska ministarka, odbacujući optužbe da je Sofija od Severne Makedonije tražila promene Ustava.

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

„Ako Bugarska priznaje realnost, i Skoplje mora da prizna prošlost“, rekla je Zaharijeva.

Bugarska je jedina zemlja koja blokira potpisivanje sporazuma o upravljanju granicama između Severne Makedonije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

(RTS)