Budućnost odnosa Srbije i NATO-a?

NATO
Foto: sr.wikipedia.org

Unapređenje saradnje Srbije i NATO-a od interesa je za obe strane, ali za mir i stabilnost u celom regionu, poruka je jednodnevne konferencije „Srbija i NATO – pogled u budućnost“.

Tom prilikom je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović poručio je da je Srbija vojno neutralna, ali da ima nameru da ostvari kvalitetnu saradnju sa NATO koja se kreće u okvirima Partnerstva za mir.

Milan Mojsilović je na konferenciji „Srbija i NATO – pogled u budućnost“ rekao da Srbija ima nasleđe koje utiče na samo na današnji odnos NATO i naše zemlje, već i buduće odnose.

Navodeći da ne želi da se vraća u prošlost, Mojsilović je podsetio da odluka Srbije da bude vojno neutralna kategoriše i odnose sa NATO u celini.

Kao vojno neutralna zemlja imamo nameru da ostvarimo kvalitetnu saradnju sa NATO koja se kreće u okvirima Partnerstva za mir„, naveo je Mojsilović.

Dodao je da je saradnja u okviru Partnerstva za mir nekada i privilegija u odnosu na punopravno članstvo jer države mogu da iskazuju svoje potrebe bez obaveza koje proizilaze iz članstva u NATO.

Načelnik generalštaba je rekao da se učešće u Partnerstvu za mir pozitivno odražava na modernizaciju sektora odbrane i da se korišćenjem tih mehanizama unapređuju sposobnosti vojske za doprinos zajedničkoj bezbednosti.

„Opredeljeni smo da održimo politički dijalog i partnersku saradnju, kako bi se očuvala mir i stabilnost u regionu“, istakao je Mojsilović.

Naveo je da Srbija u periodu od 1999. godine do danas ima poseban, specifičan oblik saradnje u okviru Partnerstva za mir sa NATO na terenu i dodao da saradnja sa Kforom obezbeđuje mir i stabilnost, ali i da je bilo određenih kriznih momenata i bezbednosnih implikacija na terenu od 1999. godine.

(Radio Televizija Srbije)