Brza saobraćajnica između Bačke i Banata na korak do realizacije

Image by V Petkov from Pixabay
Oglas

Posle više od dve godine od najave da će se graditi brza saobraćajnica koja bi bila najkraća veza Sombora i Kikinde i koja bi povezala granične prelaze Srbije sa Mađarskom i Rumunijom, projekat je najzad gotov.

Grad Sombor najavio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta, a dokument koji je izradio JKP Prostor Sombor biće dostupan javnosti od 25. oktobra do 1. novembra.

Prvi tender za projektovanje ove saobraćajnice duge 175 kilometara bio je raspisan u februaru prošle godine, ali je postupak obustavljen jer u predviđenom roku nije pristigla nijedna ponuda.

U drugom pokušaju, putem javnog poziva raspisanog 17. septembra, za projektanta je izabrana firma MHM-projekt iz Novog Sada, a posao izrade idejnog projekta i studije opravdanosti ugovoren je za sumu od oko 300 miliona dinara.

U julu se pristupilo izradi urbanističkog projekta.

Prethodno je, u decembru prošle godine, oglašen rani javni uvid u materijal za izradu Prostornog plana područja posebne namene ove brze saobraćajnice koja će spojiti ne samo Banat i Bačku, već i Mađarsku na severozapadu i Rumuniju na istoku, te olakšati komunikaciju i ubrzati razvoj privrede.

Planirana trasa puta počeće od graničnog prelaza sa Mađarskom (Bački Breg) i ići će preko Bezdana duž postojećeg puta do Sombora, kroz teritoriju grada Sombora i opština Kula i Vrbas i Srbobran (obilazeći građevinska područja pojedinih naselja).

Od Srbobrana do Bečeja trasa prolazi van građevinskih područja naselja dok će se za trasu preko reke Tise u sklopu izrade idejnog rešenja, istražiti najpovoljnija mogućnost prelaza.

U nastavku, neposredno ispred naselja Novi Bečej trasa se prelazeći kanal DTD vodi novim koridorom i delimično obilazi građevinsko područje Novog Bečeja, dobijajući ulogu jugoistočne obilaznice. Nakon toga planirana trasa se dalje pruža ka zapadu ka granici sa Rumunijom, kroz teritorije opštine Novi Bečej i grada Kikinde, da bi se završila na granici sa Rumunijom (granični prelaz Nakovo).

Saobraćajnica je projektovana za kretanje vozila brzinom od 100 kilometara na sat, u četiri vozne trake širine od po 3,5 metara. Tako će se, prema procenama, Sombora do Kikinde stizati za manje o jednog sata.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović najavio je da je za izgradnju ove saobraćajnice iz budžeta za 2021. godinu izdvojeno 100 mil EUR. Kako je ranije rečeno, izgradnja izgradnja će koštati oko 430 mil EUR.

Zvaničnici su u više navrata najavljivali da se početak radova na izgradnji očekuje u septembru ove godine, a završetak u roku od dve i po godine.

 

(eKapija.com)

Previous articleSutra bez STRUJE!
Next articleKon: Tražićemo ponovno zatvaranje na deset dana!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here