Brza pruga do Stare Pazove biće završena u martu

Foto izvor: RTV

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarsva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik kineske kompanije „Čajna rejlvej internešenel kompani“ (CRIC) Jan Žongmin razgovarali su danas o realizaciji projekta modernizacije brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo.

Projekat modernizacije brze pruge Beograd-Budimpešta je veoma značajan za Srbiju, ne samo zato što je najveći projekat u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, već jer smo time deo globalne inicijative Pojas i put, na šta smo posebno ponosni jer govori o odnosima Srbije i NR Kine. Ovim projektom vraćamo Srbiju na poziciju tranzitne zemlje kroz koju prolazi prva brza pruga, to nikada nismo imali“, rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je dodala da je važno što je danas u poseti Srbiji predsednik kineskih železnica, sa kojim je dogovoren i početak radova na trećoj deonici od Novog Sada do granice sa Mađarskom.

„U martu ove godine ćemo imati završena 34 km levog koloseka na pruzi Beograd – Stara Pazova, do oktobra će biti gotov i desni kolosek, to je važno za Beograd i Beovoz. Na jesen 2021. biće gotova deonica do Novog Sada, do kog ćemo iz Beograda stizati za 25 minuta. A u martu ove godine započećemo radove i na trećoj deonici od Novog Sada do granice sa Mađarskom“, izjavila je Mihajlovićeva, prenosi RTV.