Broj zaraženih od koronavirusa širom sveta prešao pola miliona

Pixabay

Govoreći na konferenciji za novinare u Ženevi, Tedros Adanom, etiopski političar i generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije, pozvao je da se ne koriste lekovi za koje nije dokazano da su učinkoviti protiv novog koronavirusa.

Koronavirus je zarazio više od pola miliona i usmrtio 20.000 ljudi, izjavio je u petak čelnik Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i ponovo apelovao da se osigura zaštitna oprema za medicinsko osoblje koje spašava živote.

“Hronični globalni nedostatak zaštitne opreme sada je jedna od najhitnijih pretnji našoj kolektivnoj sposobnosti da spašavamo živote”, rekao je Tedros.

“Zdravstveni radnici u zemljama s niskih i srednjim prihodima zaslužuju istu zaštitu kao oni u najbogatijim zemljama”, dodao je.

Region se suočava sa povećanim brojem zaraženih, pa je tako u Sloveniji registrovano 632, u Hrvatskoj 551, u Bosni i Hercegovini 230, na samoproglašenom Kosovu 86, u Severnoj Makedoniji 219, a u Crnoj Gori 70.

Broj zaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama premašio je onaj u Kini.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u petak da Srbija treba da se spremi za ubrzanje epidemije.

„Naredna sedmica je najbitnija, jer se tada može očekivati najjače ubrzanje širenja korona virusa, dok će u petoj nedelji epidemija polako doći do vrha“, poručio je epidemiolog Predrag Kon.