Broj obolelih od gripa raste – deca na udaru

SHARE
Grip
Ozonpress grip, ilustracija

Ovo je period godine kada je vrhunac aktivnosti gripa i zabeležen u svim regionima Srbije.

Više od 68.000 prijavljenih slučajeva gripa, ili pacijenata sa sličnim simptomima, kao i prve žrtve ovogodišnjeg virusa bile su razlog da se zabrane posete u bolnicama i porodilištima. Od danas su zabranjene posete i u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Svi instituti i zavodi u Srbiji na dnevnom nivou dobijaju izveštaje o broju obolelih i sve podatke prijavljuju institutu na nacionalnom nivou, u najkraćem mogućem roku.

Važno da se ne nagađa o broju smrtnih ishoda i objašnjava da ih „Batut“ objavljuje na nedeljnom nivou, tek kada laboratorijske analize potvrde da je reč o virusu gripa. – govori   prof. dr Darija Kisić Tepavčević za RTS, prenosi RTV.

Do sada je potvrđeno šest smrtnih slučajeva.

Prijava epidemije znači da je broj obolelih iznad očekivanog za ovaj period godine i za sada je prijavljeno u dva okruga – Pirotskom i Zlatiborskom, to znači da je broj kvantitativno prešao epidemijski prag, ali se ne preduzimaju nikakve posebne aktivnosti“, objasnila je ona.

Proglašenje epidemije je vanredna situacija, koja se uvodi na predlog Instituta za javno zdravlje i proglašava je samo ministar, ali se to dešava u izuzetno retkim situacijama.  – prenosi Tanjug/RTV.rs

Ovo je sezonski grip i nema naznaka da je epidemijskog karaktera“, naglasila je Kisić Tepavčević.