Bosanac tuži Folksvagen, traži 750 miliona dolara odštete

Folksvagen, foto autocosmos

Vlasnik kompanije za proizvodnju autodelova „Prevent“, bosanski preduzetnik Nijaz Hastor podneo je tužbu protiv Folkvagena.

On je početkom nedelje tužio nemačkog automobilskog giganta Folksvagen (VW) pod optužbom da narušava slobodu tržišnog takmičenja. Hajstor je zatražio odštetu u iznosu od 750 miliona dolara!

U tužbi se navodi da Folksvagen ucenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu, da ih prisili na nepoštene radne uslove i cene usluga. VW manjim dobavljačima zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača, čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju, piše portal novac.hr.

Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima VW sklapa isključivo kako bi njegovu firmu „Prevent“, koja se inače specijalizovala za proizvodnju autonavlaka, onemogućili u daljim akvizicijama.

„Ova tužba je neutemeljena. Borićemo se odlučno protiv nje služeći se svim sudskim merama koje su nam na raspolaganju.“, odgovorili su iz „Folksvagena“ agenciji Rojters.

Sudeći po dostupnim informacijama Nemci su dobro upoznati sa Nizajom Hastorom, i ovom im nije prvi okršaj. Poslednji okršaj „Preventa“ i Foiksvagena, nemačke firme ćerke „Preventa“, „CarTrim“ i „ES Automobilguss“, koje proizvode kožne presvlake i kutije menjača bio je 2016. godine. Tada je obustavljena isporuka VW što je zaustavilo nemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na nedelju dana.

Hastor je rođen u Novom Goraždu, u istočnom delu BiH. U Sarajevu je 1999. godine osnovao „Prevent grupu“ 1999.i ta firma za proizvodnju autopresvlaka ubrzo je postala jedan od vodećih izvoznika na području BiH.

Vremenom su svoju glavnu delatnost proširili na proizvodnju enterijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odeće i nameštaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15 hiljada ljudi.

U 2005. godini preuzeli su i solinsku brodograđevinskuu kompaniju „AD Brodovi“ koja se bavi proizvodnjom jahti.

izvor: Novosti.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here